torstai 19. syyskuuta 2024

Leena Lehtolainen: Korkean paikan lumo

 

Korkean paikan lumo ei ole dekkari tai trilleri, vaan kertomus Riika Rummukaisen elämästä lapsuudesta yli viisikymppiseksi. Prologin ensimmäisellä sivulla paljastetaan, että Riikasta tulee sanoittaja R. Hallankukka.

Riika on musikaalisesti lahjakas, hän laulaa kauniisti ja haaveilee lapsena maailman suurista esiintymislavoista. Kirjan ensimmäinen osa on täynnä lapsen ja nuoren rakkautta musiikkiin. Musiikkitermit menivät yli maallikkotietämykseni, mutta ei se haitannut. Riika on vastaanottavainen uusille kokemuksille, kuten tässä ensimmäisen näkemänsä performanssin jälkeen:

Riikasta tuntui kuin hän olisi kohonnut taide-elämyksen rakentamaan torniin, joka oli olemassa vain hänen omassa mielessään, mutta silti sieltä näkyi jotain sellaista, jota hän ei ollut kuvitellut edes olevan olemassa.

Toinen osa kääntyy avioliittoromaaniksi. Elämässä on parempia ja huonompia aikoja, niin kuin realistista on. Taiteilijuuttaan Riika toteuttaa sanoittajana.

Joskus laulunsanoja kirjoittaessaan hän pääsi vielä työntymään pakoon arjesta kadottamaansa mahdollisuuksien maailmaan. Lauluissa pystyi valehtelemaan, piiloutumaan, olemaan joku muu kuin muiden tuntema Riika. Niiden kautta hän sai elää monta elämää.

Musiikkipiirien lisäksi Riika liikkuu toisen työnsä vuoksi kuvataidemaailmassa. Hän on myös luonnonsuojelija puolustaessaan lähimetsäänsä, joten sitä kautta yksi Lehtolaisen suosikkiaiheista on mukana. Kirjan paras osa on kuitenkin intensiivinen kuvaus musiikkia yli kaiken rakastavasta tytöstä.

Nimellä Korkean paikan lumo on ihan konkreettinenkin merkitys. Riika on lapsesta saakka rakastanut korkeita paikkoja, ja niitä kirjassa riittää: Arpikylän vanhan kaivoksen torni, Puijon torni, hotelli Tornin Ateljee Bar, Eiffelin torni ja monta muuta.


Leena Lehtolainen: Korkean paikan lumo
Tammi 2024, 327 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.