keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Praha. Kirjailijan kaupunki

SKS:n julkaisemassa Kirjailijan kaupunki -sarjassa on ilmestynyt kirjat seuraavista kaupungeista: Pariisi, Tartto, Rooma, Berliini, Praha, Budapest, Lontoo, Turku ja Oulu. Olen lukenut aikaisemmin Pariisi-kirjan. Nyt oli vuorossa Praha.
”Kaupungista saa edullisimman kuvan, kun sitä silmäilee puistojen peittämien kukkuloiden laelta. Kaupunki näyttää mäkisine, kapeine katuineen kohoavan kerroksittain sen kahtia jakavan Moldaun rantaäyräiltä. Hopeavyön tavoin kiemurtelevan välkkyvän joen pintaan kuvastuvat sen viheriät saaret, sen soreat sillat, sen istutuksin kirjaillut puistot ja sen upeat rakennukset. Sen toreja kaunistavat jalopiirteiset kirkot ja menneisyyteen pystytetyt palatsit taiteellisesti kaareutuvine porttaaleineen ja kiviaidan takana ylenevine terassimaisine italialaisine puutarhoineen. ARMAS YÖNTILÄ. Tšekkoslovakia. 1961.”
Kirjasarjan ideana on kuvata kohteena olevaa kaupunkia suomalaisten kirjailijoiden silmin valitsemalla heidän kirjoituksistaan sopivia lainauksia, kuten yllä oleva katkelma. Lainaukset on ryhmitelty kuvaavien otsikoiden alle, lukujen otsikoita ovat esimerkiksi Ensikatse yli punatiilisten kattojen, Ravintolaelämää, Elokuu 1968, Muuttunut ja myyty kaupunki. Kaikki sitaatit eivät ole kirjailijoilta, vaan joukossa on muitakin Prahan-kävijöitä, jopa J. V. Snellman. Kirjailijoita on 1800-luvulta nykypäivään, August Ahlqvistista Helvi Hämäläisen ja Pentti Saarikosken kautta Vilja-Tuulia Huotariseen.

Kirjailijan kaupunki -kirjan avulla pääsee uppoutumaan kaupungin tunnelmaan. Tässä ei ole käytännön vinkkejä Prahaan matkustavalle turistille, vaan tunnetta ja kokemuksia siitä, millainen on kaupungin sydän, millainen on ja on ollut kaupungin henki.

Pariisi-kirja oli nimenomaan kirja Pariisista. Praha-kirja kertoo tietysti Prahasta, mutta se on samalla vahvasti Tšekkoslovakian ja Tšekin historiaa. Toimittaja Jussi-Pekka Hakkaraisen lyhyet taustoittavat tekstit sitaattien lomassa auttavat lukijaa sijoittamaan kirjoitukset historialliseen kontekstiin. Kuten muiden Keski-Euroopan maiden niin Tšekinkin historia on ollut turbulenttinen. Liitän loppuun kuvauksen tapahtumasta, jonka itsekin muistan.
”Tammikuun 19. päivänä kello 17 Prahan radion naiskuuluttaja ilmoittaa, että Jan Palach on kuollut vammoihinsa. Auringonvalon kadotessa Prahan yltä ihmiset kerääntyvät kansallismuseon ja sen edessä seisovan pyhän Václavin patsaan luo. Heillä on kynttilät käsissään. Paikalle on tuotu kaksi lippua: sini-valko-punainen kansallislippu ja musta suruviiri. Seppeleitä ja kynttilöitä asetetaan sekä kansallismuseon suihkukaivon luokse että patsaalle. KARI TAPIOLA. Prahan vuodenajat. 1969.”

Praha. Kirjailijan kaupunki
Toimittanut Jussi-Pekka Hakkarainen
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2005, 197 s.

6 kommenttia:

  1. Olen silmäillyt näitä, mutten vielä lukenut. Ainakin Lontoo, Berliini ja tämä Praha kiinnostaisivat. Mainio idea kirjasarjalle. Ehkä parhaimmillaan sekä innostaa lukemiseen että tuo muistoja luetuista kirjoista. Saakohan näistä irti, vaikka ei olisi ao. paikkaan liittyviä kirjoja lukenutkaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole tarvinnut lukea kirjoja, joista lainauksia on otettu. Monet kirjat ovat aika tuntemattomia ja sitaatteja on otettu muistakin kuin kaunokirjoista. Praha-kirjassa lainatuista teoksista olin lukenut vain yhden. Pariisi-kirjassa oli tutumpia lähteitä, esim. Ahoa ja Waltaria.

      Poista
  2. Minustakin kirjojen idea on kiinnostava. Näitä voisin kuvitella lukevani ennen matkaa kyseisiin kaupunkeihin tai siellä paikan päällä ja ehkä saadakseni lukuvinkkejä matkan elämystä rikastuttamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomalaisten kirjailijoiden lisäksi näistä saa vinkkejä kohdemaan kirjailijoista. Praha-kirjassa on listattu parin sivun verran tšekkiläisiä kirjailijoita.

      Poista
  3. Hieno ja idea ja minulle aivan uusi konsepti. Praha alkoi kiinnostaa, samoin nyt tuo Pariisi jonne haaveilen pääseväni taas kerran uudelleen. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on aivan loistava konsepti ja on vaatinut kirjan toimittajalta valtavan määrän työtä.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.