tiistai 15. heinäkuuta 2014

Kati Hiekkapelto: Suojattomat

Suojattomat on Kati Hiekkapellon toinen romaani, jossa rikoksia tutkii vanhempi konstaapeli Anna Fekete. Anna Fekete on tullut Suomeen lapsena, pakolaisena Jugoslavian hajoamissotien aikaan. Hänen sukulaisiaan asuu edelleen Serbian unkarilaisalueella. En ole lukenut ensimmäistä Feketestä kertovaa kirjaa, mutta tartuin tähän toiseen, kun se sattui eteeni viikonlopun mökkimatkalla.

Tämä uusi dekkari olikin positiivinen kokemus. Anna Feketen pakolaistaustan vuoksi kulttuurierojen pohdinta on luonnollinen osa tekstiä. Yksi laiton poliisia pakoileva maahanmuuttaja on Suojattomien juonessa tärkeässä osassa. Annan työkavereista viinaan menevä Esko Niemi on avoimen rasistinen. Hänen puheensa ja ajatuksensa ovat välillä suorastaan epäuskottavan törkeitä. Anna on ainoa maahanmuuttaja, jonka Esko hyväksyy. Syynä on ilmeisesti jotakin, joka tapahtui edellisessä kirjassa.

Suojattomien rikostutkinta alkaa kahdesta tapahtumasta. Yöpukuisen vanhuksen yli ajetaan jäisellä pimeällä tiellä. Toisaalla kaksi teinityttöä löytää puukon verisestä metsästä. Yliajosta lukija saa ovelasti enemmän tietoa kuin poliisi. Samaan aikaan Esko Niemi tutkii moottoripyöräjengien välisiä riitoja. Huumeet ovat mukana kuvassa. Kaikki liittyy kaikkeen tai sitten ei.

Anna Feketen tutkimukset tapahtuvat jossakin pohjoisessa kaupungissa, jota luulin koko ajan Ouluksi, vaikka kaupungin nimeä ei sanotakaan. Joka tapauksessa on mukava, että rikoskirjallisuuden maantiede laajenee pohjoiseen.

Kati Hiekkapelto: Suojattomat
Otava 2014, 298 s.

4 kommenttia:

 1. Minua odottaa Hiekkapellon esikoinen hyllyssä, odottelen lukukokemusta kovasti kun tästä on kuullut paljon hyvää. Mukava kuulla, että myös toinen osa toimii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tietysti hassua lukea ensin sarjan toinen kirja. Tämän luettuani uskon, että ensimmäistä osaa ei ole kehuttu turhaan.

   Poista
 2. Minulla on Suojattomat lukujonossa. Luin ensimmäisen kirjan ja viehätyin juuri kulttuurienvälisyydestä ja maahanmuuttajateemoista, vaikka kirjassa oli jotain, joka hieman tökki. Ei kuitenkaan vaikuttanut vakavasti, kun uudempi osakin pitää lukea. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin saatan lukea ensimmäisen kirjan, jos saan sen käsiini.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.