maanantai 11. toukokuuta 2015

Fernando Savater: La Hermandad de la Buena Suerte

Fernando Savater on saanut Espanjan rahallisesti suurimman kirjallisuuspalkinnon Premio Planetan tästä kirjasta vuonna 2008. La Hermandad de la Buena Suerte (hyvän onnen veljeskunta) on näennäisesti jännityskirja, jossa etsitään kadonnutta jockeyta. Sisällöltään se on kuitenkin filosofinen ja esittää kysymyksen ”Mitä onni on?”

Tapahtumaympäristö on laukkakilpailujen maailma. Hevoset yleensä ja laukkakilpailut erityisesti eivät kiinnosta minua lainkaan, mutta ne pitää ottaa tässä vain taustana, jonka pohjalla voi käsitellä onnea, sattumaa ja todennäköisyyttä.

Hyvän onnen veljeskunta on epämääräinen joukko onnekkaita sattumia ihailevia, erään peliluolan ympärillä pyöriviä ihmisiä. Varsinaiset päähenkilöt ovat Prinssi, Komentaja, Tohtori ja Professori, jotka muodostavat Isännälle lain reunoilla tai sen ulkopuolella palveluksia tarjoavan ryhmän. Kadonnut jockey tarvitaan ratsastamaan tulossa olevassa suurkilpailussa Isännän hevosta, jota kukaan muu ei pysty hallitsemaan. Epäilyksenä on, että Isännän vihollinen Sulttaani on kaapannut jockeyn. Henkilöillä on oikeatkin nimet, mutta noin heitä yleensä kutsutaan.

Ihmehevonen, joka vaatii oikean ratsastajan, on nimeltään Espíritu Gentil. Nimi on viittaus Donizettin oopperaan La Favorita. Enemmän viittauksia on vanhoihin ajattelijoihin, kuten Vergiliukseen ja Descartesiin.  Lopussa on yksi ajatuksia herättävä vastaus kysymykseen onnen olemuksesta.

Fernando Savater: La Hermandad de la Buena Suerte
Booket 2009, 281 s.
Ilmestynyt ensimmäisen kerran 2008

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.