perjantai 10. heinäkuuta 2015

Jaan Kross: Pietarin tiellä

Tässäpä hyvä historiallinen romaani. Kirjan alkuperäinen vironkielinen nimi Rakvere romaan kertoo, että liikutaan Rakveren kaupungissa. Ajankohta on 1700-luvun jälkimmäinen puolisko. Rahanpuutteen vuoksi yliopisto-opintonsa kesken jättänyt Berend Falck palkataan Rakvereä vallassaan pitävän Tiesenhausenin suvun kartanoon kotiopettajaksi. Nuori mies rakastuu suutarin tyttäreen ja sotkeentuu kaupungin asukkaiden ja kartanoa hallitsevan vanharouva Gertrude von Tiesenhausenin valtataisteluun.
”Valta pyörittää meitä kaikkia. Ei vain aina niin läpinäkyvällä tavalla. Vallan kohteliaisuus, vallan laillisuudentavoittelu, vallan moraalisuus – kaikkihan se on pelkkää teatteria. Te olette seitsemänkolmatta vuoden ikäinen. Ettekö vielä ole nähnyt sen lävitse? Ei valta halua olla kohtelias, ei laillisuusmielinen, ei moraalinen. Valta haluaa olla vallassa. Ja pysyä vallassa.”
Berend Falck toi minulle viattomuudessaan mieleen joidenkin Mika Waltarin historiallisten romaanien sankarit. Perimmäisestä vilpittömyydestään huolimatta hän ei pysy aina totuudessa ja osaa taitavasti luovia työnantajansa ja kaupunkilaisten välissä.

Jaan Krossin historialliset romaanit pohjautuvat vahvaan historian tuntemukseen. Tässäkin kirjassa on mukana todellisia historiallisia henkilöitä, kuten valtataistelussa kaupunkilaisia tukeva kreivi Karl Sievers. Suomalaisille tuttuihin Ruotsin ja Venäjän hallitsijoihin viitataan tuon tuostakin. Baltian talonpoikien ja kartanolle alistettujen kaupunkilaisten asema käytännössä maaorjina aatelisten mielivallan alla tulee lukijalle selväksi.

Kirja on ilmestynyt vuonna 1982. Pienen virolaisen kaupungin itsenäisyystaistelu vie tietysti ajatukset ilmestymisajankohtaan, vaikka kaupunkilaisia vastassa onkin saksalaistaustainen aatelissuku. Tulkintoja voi tehdä moneen suuntaan, mutta kirjan voi tietysti lukea myös pelkästään jännittävänä kuvauksena 1700-luvun juonitteluista.

Jaan Kross: Pietarin tiellä
Suomentanut Juhani Salokannel
WSOY 2010, 3. painos, 390 s. (1. painos 1984)
Vironkielinen alkuteos Rakvere romaan 1982

6 kommenttia:

 1. Pidän historiallisista romaaneista, mutta Jaan Kross on jäänyt vieraaksi, niin Viron vanhempi menneisyyskin. Tästä kirjasta saattaisin pitää. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut Krossilta myös romaanin Keisarin hullu, joka on Pietarin tiellä -kirjaa kuuluisampi. Sitäkin voin suositella.

   Poista
 2. Jaan Krossiin on ollut tarkoitukseni tutustua jo pidemmän aikaa. Mukavaa kuulla, että tämä oli sinulle noin positiivinen lukukokemus. :) Nyt tuli hinku kokeilla jotain Krossin romaania mahdollisimman pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama vastaus kuin Paulalle edellä: myös Keisarin hullua kannattaa kokeilla.

   Poista
 3. Minullekin ihan uusi tuttavuus tämä kirja, mutta alkoi kiinnostaa. Aika vähän on tullut luettua virolaista kirjallisuutta. Täytyypä tutkailla löytyykö enkuksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo edellä mainitsemani Keisarin hullu ja joitakin muita Krossin kirjoja on käännetty englanniksi, mutta Pietarin tiellä -kirjaa ei.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.