perjantai 17. heinäkuuta 2015

Ann Cleeves: Sininen sarastus

Sininen sarastus on Ann Cleevesin Shetlanti-sarjan neljäs ja viimeinen osa. Olen kirjoittanut myös kolmesta aikaisemmasta (Musta kuin yö, Valoisat illat, Punaista tomua).

Tässä kirjassa komisario Jimmy Perez vie kihlattunsa Franin tutustumaan kotisaareensa Fair Isleen. Fair Isle on Shetlannin kaukaisimpia asutettuja saaria. Sinne kulkee Perezin isän kipparoima yhteysalus ja sinne on mahdollista päästä myös pienellä lentokoneella. Kun Jimmy ja Fran pääsevät saarelle, alkaa myrsky, joka käytännössä eristää saaren muutamaksi päiväksi. Koska kyseessä on rikosromaani, tapahtuu murha, ja saaren eristyneisyyden vuoksi Jimmy Perez joutuu aloittamaan tutkimukset yksin.

Saaren pohjoismajakassa on lintuasema. Sen johtava tutkija murhataan. Hän on saavuttanut kuuluisuutta omalla alallaan, mutta on yleisestikin tunnettu television luonto-ohjelmista. Epäiltyjen joukko on rajattu ja mahdollisia motiiveja löytyy ammattikateudesta rakkauteen ja mustasukkaisuuteen. Tutkimukset sivuavat myös Jimmy Perezin lähipiiriä.

Sininen sarastus on taitavasti rakennettu jännitysromaani, jossa syyllistä joutuu arvailemaan pitkään. Loppu on vain niin surullinen, että siitä jää alakuloinen olo. Vihjauksia on pitkin matkaa, mutta lukijana toivoo, että ei kai sittenkään. Aivan viimeinen virke antaisi minusta mahdollisuuden, että Cleeves voisi jatkaa Jimmy Perezin parissa, mutta ei Shetlannissa.

Ann Cleeves: Sininen sarastus
Suomentanut Annukka Kolehmainen
Karisto 2010, 336 s.
Englanninkielinen alkuteos Blue Lightning 2010

4 kommenttia:

 1. Sininen sarastus on mielestäni paras Cleevesin Shetlanti-sarjasta. Intoni johtuu siitä, että bongailen mielelläni lintuja ja tässä oli lisäksi tuo suljetun paikan mysteeri. Mutta totta on, että kirja toi kyyneleet silmiin.

  Hienoa, että tämä hyvä dekkarisarja saa huomiota. Parempaa kesälukemista ei olekaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä pidin eniten sarjan ensimmäisestä kirjasta, mutta tämäkin oli hyvä.

   Poista
 2. Kyllä se vaan täytyy tämä sarja lisätä lukulistalle. Uskoisin, että löytynee kirjastostakin, kun on brittiläinen kirjailija kyseessä. Kiinnostuin jo, kun kirjoitit aiemmasta Cleevsin kirjasta mutta tämä vakuutti minut nyt lopullisesti. Nyt olisi "tilaakin" taas aloittaa jokin kirjasarja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cleevesin Shetlanti-sarja on sikälikin kiva, että siinä on vain neljä osaa.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.