torstai 16. heinäkuuta 2015

Antonio Tabucchi: Damasceno Monteiron katkaistu pää

Olen lukenut aikaisemmin Antonio Tabucchin romaanin Kertoo Pereira, josta pidin. Päätin kokeilla häneltä toista teosta ja päädyin tähän, nimeltään Damasceno Monteiron katkaistu pää. Pidin myös tästä.

Tabucchi oli italialainen Portugalin kirjallisuuden professori. Molemmat edellä mainitsemani romaanit onkin sijoitettu Portugaliin. Damasceno Monteiron katkaistu pää tapahtuu Oportossa.

Jos tästä kirjasta kertoo vain juonen, se kuulostaa dekkarilta. Alussa Manolo Mustalainen löytää päättömän ruumiin. Sensaatiolehti Acontecimento lähettää toimittajansa Firminon Oportoon selvittämään, mitä on tapahtunut. Lehden kannalta tavoitteena on tietysti saada aikaan mahdollisimman myyviä juttuja. Firmino on kirjallisuuden opiskelija, erikoisalanaan Portugalin 1950-luku. Hän on päätynyt kirjoittamaan sensaatiojuttuja; tosiasia, jota hän tuntuu nolostelevan.

Tabucchin tyyli on selkeä ja toteava. Hän ei poikkea sivupoluille, vaan tarina etenee koko ajan. Ainoastaan Firminoa auttavan asianajaja don Fernandon filosofiset mietiskelyt ja yllättävät keskustelunavaukset poistuvat välillä fokuksesta, tosin nekin vain näennäisesti.

Lukemani Tabucchin kirjat ovat yhteiskuntakriittisiä ja hän tuntuu olevan pienen ihmisen puolella järjestelmää vastaan. Kertoo Pereira -teoksen aika oli Salazarin diktatuuri, jossa vallitsi kova lehdistösensuuri. Damasceno Monteiron katkaistun pään Portugali kuuluu jo EU:hun, mutta ongelmia on edelleen. Kirjan loppuvaiheiden oikeustoimet ovat yhtä päättömiä kuin Damasceno Monteiron ruumis.

Antonio Tabucchi: Damasceno Monteiron katkaistu pää
Suomentanut Liisa Ryömä
Tammen Keltainen kirjasto 1999, 215 s.
Italiankielinen alkuteos La testa perduta di Damasceno Monteiro 1997

2 kommenttia:

  1. Tätä en ole lukenut, ja olen ollut vähän pettynyt Tabucchin muihin kirjoihin kuin Pereiraan, mutta ehkä tätäkin voisi silti kokeilla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kertoo Pereira lienee parasta Tabucchia, mutta minusta tämäkin oli hyvä.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.