sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Joseph Kanon: Jaettu Berliini

Potsdamin konferenssissa kesällä 1945 liittoutuneet päättivät, mitä Saksalle tehdään sodan jälkeen. Neuvottelemassa olivat Stalin, Truman ja Churchill (myöhemmin Attlee). Tuohon taustaan sijoittuu Joseph Kanonin romaani Jaettu Berliini.

Yhdysvaltalaisella sotakirjeenvaihtajalla Jake Geismarilla on Berliinissä oloonsa toinenkin syy kuin työ. Hän oli asunut Berliinissä ennen sotaa monta vuotta ja hänellä oli siellä rakastettu, Lena, jota hän nyt etsi. Lena ei ollut vapaa, vaan naimisissa fyysikon kanssa, joka työskenteli V2-ohjusprojektissa von Braunin alaisuudessa. USA on kiinnostunut rakettitiedemiehistä, mutta niin ovat neuvostoliittolaisetkin.

Jaettu Berliini on rakkauskertomuksella höystetty jännityskirja tai jännitysjuonella täydennetty rakkausromaani. Näistä aineksista olisi voinut saada aikaan hyvän romaanin: historiaa, jännitystä, romantiikkaa. Kirja ei ole kuitenkaan onnistunut, pitkine selittelyineen se ei ole ainakaan jännittävä. Se olisi vaatinut tiivistämistä, tiivistämistä ja vielä tiivistämistä. Jotkut kohdat ovat suorastaan rimanalituksia, kuten Jaken ja Lenan rakastelukohtaus tai ennustajalla käynti.

On kirjalla omat hyvätkin hetkensä, ja ne liittyvät ajankuvaan. Toimettomat liittoutuneiden sotilaat viettävät aikaa juopottelemalla ja tekemällä mustan pörssin kauppaa samalla kun saksalaiset yrittävät jatkaa elämäänsä kaupungin raunioissa. Jos tästä jotakin suurempaa teemaa hakee, niin se lienee syyllisyys. Kuka oli syyllinen? Olivatko kaikki saksalaiset syyllisiä?

Kun olin lukenut kirjaa jonkin matkaa, tajusin nähneeni siihen pohjautuvan elokuvan, jossa pääosissa olivat George Clooney ja Cate Blanchett. Muistaakseni elokuvakaan ei ollut hyvä.

*****
Tämän kirjan kansi tuotti lopultakin BINGON, kun kannessa on pariskunta. Kirjankansibingo on lähtöisin Kirjakaapin kummitus -blogista.Joseph Kanon: Jaettu Berliini
Suomentanut Ilkka Rekiaro
Gummerus 2003, 829 s.
Englanninkielinen alkuteos The Good German 2001

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.