lauantai 21. huhtikuuta 2018

Yrsa Sigurðardottir: Kolmas merkki

Kolmas merkki on islantilaisen Yrsa Sigurðardóttirin esikoisdekkari. Hänen päähenkilönsä on asianajaja Thóra Guðmundsdóttir. Thóra palkataan selvittämään saksalaisen historian opiskelijan Haraldin murhaa. Haraldin äiti ei usko, että poliisi on tutkinut murhaa kunnolla, vaikka murhaajaksi epäilty henkilö onkin vangittu. Thóra ottaa tehtävän vastaan, vaikka ei ole yksityisetsivä, eikä ole tehnyt murhatutkimusta aiemmin. Raha on aina tarpeen ja Harald oli saksalaisesta ylettömän rikkaasta pankkiirisuvusta. Avukseen Thóra saa suvun oman asianajajan Matthewin.

Juttu kiertyy Haraldin kiinnostuksen kohteen eli noituuden ympärille. Haraldin isoisä oli harrastanut noituuteen liittyvien historiallisten tekstien, esineiden ja taideteosten keräilyä, ja pojanpojan kiinnostus oli sieltä lähtöisin. Keskiaikaiset tekstit ovat murhan selvittelyssä yksi juonne.  Thóra ja Matthew käyvät tutkimustensa vuoksi Islannin noituusmuseossa. Sellainen on todella olemassa. Museon kotisivun perusteella kirjassa olevat kuvaukset museon näyttelyesineistä ovat todenmukaisia. Yhden varsin erikoisen tunnistaa heti museon etusivun kuvasta.

Rikas Harald oli kerännyt ympärilleen opiskelijaporukan, jonka oli houkutellut mukanaan tutustumaan noituuteen. Opiskelijat käyttivät huumeita ja heidän henkilösuhteensa olivat kireitä. Sieltäkin suunnasta oli mahdollista etsiä syytä murhaan.

Thóra on eronnut kahden lapsen yksinhuoltaja, mutta hän ei vatvo yksityiselämänsä ongelmia niin kuin monien nykydekkareiden päähenkilöt. Hän on päinvastoin reipas ja omiensa puolta pitävä, mikä onkin tarpeen, kun hänen teini-ikäinen poikansa järjestää kirjan lopussa yllätyksen.

Kolmannessa merkissä on mukavasti islantilaista eksotiikkaa, eikä kirja ole raaka, eikä myöskään pelottava noituusaiheesta huolimatta. Kuuluisamman islantilaisen dekkaristin Arnaldur Indriðasonin kirjat ovat ankeita ja synkkiä. Niihin verrattuna Kolmas merkki on perusvireeltään suorastaan positiivinen.

Yrsa Sigurðardóttir: Kolmas merkki
Suomentanut Tuomas Kauko
Otava 2007, 384 s.
Islanninkielinen alkuteos Þriðja táknið 2005

***********
Sigurðardóttir on kirjoittanut kuusi dekkaria, joiden päähenkilö on Thóra Guðmundsdóttir. Niistä on suomennettu vain kaksi ensimmäistä. Joka tapauksessa voin sijoittaa Kolmannen merkin Helmet haasteen kohtaan 3. Kirja aloittaa sarjan.

2 kommenttia:

  1. Kiva kuulla, että pidit tästä! Minulla on nimittäin tämä kirja hyllyssäni, mutta en ole ehtinyt vielä lukea. Islannista kertovat kirjat kyllä kiinnostavat, vaikka tuo noituus nyt ei ole ihan minun juttuni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kolmas merkki oli mukavaa islantilaista luettavaa. Noituus ei ole minunkaan kiinnostuksen kohteitani, mutta eipä tuo haitannut.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.