keskiviikko 27. marraskuuta 2019

J. P. Laitinen: Lume

Lume oli Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon ehdokkaana. En ole lukenut muita ehdokkaita, mutta lukemani perusteella Lume oli ehdokkuutensa ansainnut.

Henry Qualia on filosofi. Hän saa aamulla puhelimitse tiedon, että hänen ex-puolisonsa (tai ex-seurustelukumppaninsa) Laura on vakavasti sairas ja sairaalassa ja että hän voisi halutessaan mennä katsomaan Lauraa. Lauran ajatteleminen sotkee Henryn päivän. Hän ei pysty työskentelemään ja lopulta hän lähtee junalla, ilmeisesti kohti Helsinkiä.

Lume on Henryn tajunnanvirtaa, tyylikästä tajunnanvirtaa, jota on helppo lukea. Koska Henry on filosofi, tekstissä on viittauksia filosofeihin ja filosofiaan suuntautuneisiin kirjailijoihin (joita en ole lukenut) ja virkkeitä, joista monta olisi voinut kirjoittaa muistiin. ”Todellisuus on kuviteltua totta.” ”Elämä on ohimenevä poikkeama syntymän ja kuoleman välissä.” ”Ihmisiä eivät järkytä asiat vaan heidän uskomuksensa niihin.” (Epiktetos)

Henry on kehittänyt teorian Fiktiivisestä ihmisestä. Hän on joutunut pois yliopistolta ja toimii nyt vapaana tutkijana viimeistelemässä teoriaansa, jonka hän uskoo muuttavan koko ihmiskäsityksen ja tekevän hänestä itsestään kuuluisan. Henryn Fiktiivinen ihminen ottaa käyttöön ”psyyken täyden potentiaalin”. Hän pystyy muun muassa parantamaan itse itsensä. Mitä pitemmälle Henryn päivä kuluu, sitä ihmeellisemmäksi Fiktiivisen ihmisen teoria muuttuu ja sitä sekavampaa on hänen tajunnanvirtansa, samoin kuin tapahtumat, joiden keskelle hän joutuu. Lauran tapaamisen lähestyessä Henry alkaa jo keskustella itsensä, tai Hänen, kanssa.

Kirjan lopetus vie ajatukset siihen suuntaan, että filosofi Henry Qualia itse lienee Fiktiivinen ihminen , J. P. Laitisen luoma Fiktiivinen ihminen.

J. P. Laitinen: Lume
Teos 2019, 176 s.
Sain kirjan kustantajalta Helsingin kirjamessuilla

 ***********
Lume ei suoranaisesti käsittele mielenterveyttä, mutta Henryn henkinen tila ei selvästikään ole vakaa, joten sijoitan kirjan Helmet-haasteen kohtaan 40. Kirja käsittelee mielenterveyden ongelmia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.