tiistai 7. joulukuuta 2021

Elizabeth Acevedo: Runoilija X

 

Runoilija X on 15-vuotias Xiomara. Hänen vanhempansa ovat muuttaneet Dominikaanisesta tasavallasta New Yorkiin. Yhteisö, jossa perhe liikkuu, on espanjankielinen, eikä äiti osaa kunnolla englantia.

Runoilija X on aiheeltaan päällisin puolin tavanomainen tarina murrosikäisestä tytöstä, jolla on vaikea äitisuhde ja ongelmia koulussa. Äiti on ankara katolilainen, ja hänellä on tytölle paljon sääntöjä.

Mamin treffisäännöt
Sääntö 1. En saa käydä treffeillä.
Sääntö 2. Ainakaan ennen kuin olen naimisissa.
Sääntö 3. Katso säännöt 1 ja 2.

Koulussa Xiomaralla ei ole ystäviä. Hän on hiljainen, mutta toisaalta altis puolustautumaan vaikka nyrkeillään. Hänestä on kasvamassa muodokas nuori nainen ja puolustautumista riittää. Xiomaran läheisimmät ihmiset ovat kaksoisveli, jota hän kutsuu vain nimellä Kaksonen, ja ystävä Caridad, johon äitikin luottaa. Ja Amin. Amin, jota täytyy salailla äidiltä.

Xiomara kirjoittaa runoja. Hän haluaa runoilijaksi. Onneksi koulussa on ymmärtäväinen äidinkielen opettaja, joka rohkaisee Xiomaraa.

Runoilija X on säeromaani. Se on erinomainen muoto tulevan runoilijan kasvutarinan kertomiseen, ja juuri se tekee kirjasta poikkeuksellisen. Suhteestaan Kaksoseen Xiomara kirjoittaa näin:

Veljeni syntyi hennoksi huiluksi:
vienoksi väreeksi, lempeäksi soinniksi.
Minä synnyin pyörremyrskyksi jota hän tarvitsi
nostamaan – ja paiskaamaan maahan – ne jotka häntä satuttivat.

Runoilija X on luokiteltu nuortenkirjaksi, mutta kyllä tämän raikkaan ja todentuntuisen kirjan  luki mielellään myös kaltaiseni varttunut lukija.


Elizabeth Acevedo: Runoilija X
Suomentanut Leena Ojalatva
Karisto 2019, 368 s.
Englanninkielinen alkuteos The Poet X 2018

2 kommenttia:

  1. Olen katsellut tätä kirjastossa. Pitäisi varmaan joskus lukea se, kun sinäkin pidit siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidin, kyllä. Kirja on hyvin nopealukuinen. On helppo tarkistaa, pitääkö vai ei.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.