tiistai 28. joulukuuta 2021

Javier Cercas: Terra Alta

 

Javier Cercasin rikosromaani Terra Alta sai Planeta-kirjallisuuspalkinnon 2019. Palkinto on rahalliselta arvoltaan maailman suurimpia, ellei suurin, eli tasan miljoona euroa.

Terra Alta on hallinnollinen alue Tarragonan maakunnassa Kataloniassa. Sitä kuvataan kirjassa adjektiiveilla kivinen, köyhä, töykeä, säälimätön. Siellä on töissä poliisi Melchor, joka joutui pakenemaan Barcelonasta hälinää, joka syntyi hänen ympärilleen, kun hän oli toiminut sankarillisesti terroristien hyökkäyksen aikana.

Terra Alta alkaa rikosromaanille tavanomaisesti. Rikas iäkäs pariskunta löydetään kotoaan raa’asti kidutettuna ja surmattuna. Mies oli kansainvälisen graafisen teollisuuden yrityksen omistaja ja johtaja. Yritys oli Terra Altan suurin teollinen työnantaja. Tutkimuslinjoja on monta halveksitusta vävystä ulkomaalaisiin yhtiökumppaneihin.

Hitaasti ja toisteisesti etenevien tutkimusten ohella Terra Altassa kerrotaan Melchorin elämäntarina ankeasta lapsuudesta Barcelonassa onnelliseen perhe-elämään Terra Altassa. Melchorin äiti oli prostituoitu. Pojasta tuli nuorisorikollinen. Kun hän oli vankilassa, äiti murhattiin. Vankila-aika pelasti Melchorin, tai oikeastaan hänet pelasti Victor Hugon Kurjat, jonka hän luki vankilassa. Melchor samastui Kurjien periksiantamattomaan poliisitarkastaja Javertiin ja päätti ryhtyä poliisiksi. Melchor alkoi lukea paljon, mutta Kurjat pysyi hänen suosikkikirjanaan. Hänen tyttärensäkin sai nimekseen Cosette.

Melchor ei johda tutkimuksia, hän on vain rivipoliisi, mutta ilman hänen sinnikkyyttään vanhan avioparin murhaa ei olisi saatu ratkaistuksi. Terra Alta on aluetta, joka kärsi suunnattomasti Espanjan sisällissodassa. Sodalla on pitkät jäljet, muitakin kuin vain näkyvät haavat.

Mutta todelliset haavat ovat muita. Niitä joita kukaan ei näe. Niitä joita ihmiset kantavat salassa sisällään. Juuri ne selittävät kaiken, mutta niistä kukaan ei puhu.

Pero las heridas de verdad son las otras. Las que nadie ve. Las que la gente lleva en secreto. Ésas son las que lo explican todo, pero de ésas nadie habla.”

Terra Alta on oikeastaan kaksi kirjaa: rikosromaani ja Melchorin kasvukertomus. Niistä jälkimmäinen nousee tärkeämmäksi. Siitä huolimatta vähän ihmettelen kirjan saamaa Planeta-palkintoa.


Javier Cercas: Terra Alta
Planeta 2019, 375 s.

4 kommenttia:

  1. Aina palkinnon saaneet kirjat eivät niin vakuuta. Hauska sattuma tuo Kurjat tässä, juuri sain sen eilen luettua loppuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistinkin lukiessani, että sinä juuri luet Kurjia. Kurjien tunteminen oli hyödyllistä Terra Altaa lukiessa.

      Poista
  2. Jännittävää, että Cercas on kirjoittanut rikosromaanin. Olen lukenut häneltä pari Espanjan sisällissotaa sivuavaa kirja, jotka olivat hyviä. Kuuntelin vastikään tämän vuotisen Premio Planeta - voittajan: Carmen Mola - La Bestia. Kakkoseksi tullut Ultimos dias en Berlin oli minusta parempi (naiskirjailija, nimi ei nyt tule mieleen). Bloggailen näistä kunhan ehdin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin oli yllätys, että Terra Alta on rikosromaani. En tutustunut kirjaan yhtään etukäteen. Odottelen postauksiasi Planeta-menestyjistä.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.