maanantai 17. lokakuuta 2022

Adler-Olsenin ja Mackintoshin uusimmat

 

Jussi Adler-Olsen: Natriumkloridi

Natriumkloridi on Osasto Q:sta kertovan sarjan yhdeksäs ja toiseksi viimeinen osa. Viimeisessä osassa selvinnee vanha naulapistoolimurha, joka on vilahdellut pitkin sarjaa Osasto Q:n vetäjän Carl Mørckin taustalla. Natriumkloridin lopun koukku vie jo siihen suuntaan. Natriumkloridissa Osasto Q on joutunut muuttamaan uusiin tiloihin Kööpenhaminan poliisin väkivaltarikosyksikön yhteyteen. Carl, Assad, Rose ja Gordon eivät saa enää olla rauhassa kellarissaan. He saavat tehtäväkseen tutkia 30 vuotta vanhaa autokorjaamon räjähdystä, jonka syytä ei ole koskaan selvitetty. Juttu avataan uudelleen, koska havaitaan yhteys sen ja myöhemmän, epäilyttävän itsemurhan välillä. Yhteys on molemmilta rikospaikoilta löytynyt kasa suolaa. Koronarajoitukset haittaavat tutkintaa, mutta ahkera Osasto Q löytää lisää suolamurhia. Carl ja kumppanit ratkaisevat tapauksen kekseliäästi, mutta murhia on liikaa ja rikosten tausta on kovin epäuskottava. Natriumkloridi ei kuulu minusta Osasto Q -sarjan parhaisiin kirjoihin, vaikka siinä on paljon ihmisten moraalin pohdintaa.

Clare Mackintosh: Tummat vedet

Adler-Olsenin kirjan tapahtumat huipentuvat jouluna. Mackintoshin Tummat vedet alkaa uudenvuodenpäivänä. Cwm Coedin kylän perinteisen uudenvuoden uinnin keskeyttää järvessä kelluva kuollut mies. Mies on yksi järven vastarannalle rakennetun hienostolomakylän omistajista. Paikallisten vihaamassa lomakylässä oli ollut aattona juhlat, joihin osallistui sekä lomalaisia että Cwm Coedin asukkaita. Mahdollista henkirikosta alkavat tutkia etsivät Ffion Morgan ja Leo Brady. Walesin ja Englannin välinen raja kulkee keskellä järveä. Uhri löytyi Walesin puolelta, mutta lomakylä on Englannissa. Siksi tarvitaan poliisien välistä yhteistyötä. Ffion on syntyperäinen Cwm Coedin asukas ja tuntee kaikki kyläläiset, osan heistä tutkimusten kannalta liiankin hyvin. Tummat vedet on perinteinen kukasenteki-dekkari. Murhaajaehdokkaita hyvine motiiveineen on monta, ja lukija vaihtaa omaa ehdokastaan tekijäksi moneen kertaan. Ainakaan minä en osunut oikeaan. Mackintosh on tähän asti kirjoittanut yksittäisiä rikosromaaneja, mutta Tummat vedet aloittaa Ffion Morgan -sarjan. Ffion on suorasanainen ja räväkkä, hänen englantilainen kollegansa Leo puolestaan kohtelias ja vaikeita tilanteita välttelevä. He muodostavat hyvän työparin. Tummat vedet on lupaava uuden sarjan aloitus.

Ffionissa on niin monta erilaista naista, Leo ajattelee. Ivallinen, piikikäs Ffion, joka saa Leon nauramaan hyvillä lohkaisuillaan ja kiusoittelullaan. Eilisen avoin, vereslihalla oleva Ffion, joka kokee niin suurta tuskaa, että Leoonkin sattuu. Tämän päivän sulkeutunut Ffion, joka ei halua, että hänelle puhutaan.


Jussi Adler-Olsen: Natriumkloridi
Suomentanut Katriina Huttunen
Gummerus 2022, 495 s.
Tanskankielinen alkuteos Natrium Chlorid 2021

Clare Mackintosh: Tummat vedet
Suomentanut Päivi Pouttu-Delière
Gummerus 2022, 472 s.
Englanninkielinen alkuteos The Last Party 2022

Sain kirjat kustantajalta.

2 kommenttia:

  1. Adler-Olsen ei jotenkin soita mitään kelloja. Mielenkiintoinen tuo tanskalaisuus vaikka etunimenä on Jussi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Adler-Olsen sai alun perin kolme etunimeä, joista yksikään ei ollut Jussi, mutta hänen äitinsä alkoi kutsua poikaa Jussiksi ihailemansa ruotsalaisen oopperalaulajan Jussi Björlingin mukaan. Nimi tarttui niin, että poika luuli nimensä olevan oikeasti Jussi kunnes totuus selvisi, kun hänen oli mentävä kouluun. Hän halusi edelleen olla Jussi, ja Jussi liitettiin virallisesti hänen etunimiinsä.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.