keskiviikko 5. lokakuuta 2022

Slavenka Drakulić: Aivan kuin minua ei olisi

 

Kroatialaisen Slavenka Drakulićin romaani Aivan kuin minua ei olisi sijoittuu Jugoslavian hajoamissotien aikaan. Päähenkilöstä käytetään vain nimeä S. S. on bosnialainen muslimi, nuori opettaja väliaikaisessa työssä syrjäisessä kylässä. Serbit vievät kaikki kyläläiset vankileirille. Osa miehistä tapetaan.

Yhtenä ainoana päivänä meidät pelkistettiin pienimpään mahdolliseen mittaan, pelkkään olemassaoloon.

Leirillä sotilaat raiskaavat S.:n ja muut nuoret naiset.

Miten tuosta kaikesta oikein selviytyy hengissä? S. arvelee, että hengissä säilymisen vaisto on olemassaolon tärkein laki.

Aivan kuin minua ei olisi on hyvin rankka kirja. Se kertoo elämästä vankileirillä, elämästä, jossa ei ole toivoa ja joka on täynnä julmuuksia. Kun sieltä pääsee pois naapurimaahan, joutuu pakolaisleirille. Siellä vain odotetaan. Odotetaan, että päästäisiin pois. Pakolaisesta tuntuu, että kukaan ei kuuntele häntä, että kuka tahansa jossakin toimistossa voi muuttaa hänen elämänsä. ”Aivan kuin häntä ei olisi.

Kirjan lukeminen tuntui tällä hetkellä aivan kauhealta. Se kertoi tapahtumista kolmekymmentä vuotta sitten. Silloin oltiin tyrmistyneitä: Tapahtuuko tällaista todella? Euroopassa soditaan? Ja nyt sama tapahtuu taas.


Slavenka Drakulić: Aivan kuin minua ei olisi
Suomentanut Seija Uuskoski
Otava 2000, 254 s.
Kroaatinkielinen alkuteos Kao da me nema 1999

***********

Maailmanvalloitus: Kroatia.

6 kommenttia:

  1. Kammottavia asioita tapahtuu ja varsinkin sotien aikana. Siviilit, naiset ja lapset joutuvat hirvittävien julmuuksien kohteiksi. Tätä kirjaa en pysty nyt lukemaan, mutta pidän mielessä. Toivottavasti Venäjän hyökkäyssota loppuu pian ja väkivalta ja teurastus loppuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli ihan niillä rajoilla, että pystyin lukemaan. Mutta tärkeä kirja. Emme saa unohtaa.

      Poista
  2. Tämä todella on rankka kirja, en koskaan unohda.
    Mielenkiintoista, että Drakulic on nyt muutamasti esiintynyt blogeissa, vaikka kirjat ovat vanhoja. Ikävä kyllä eivät vanhentuneita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä nyt käynnissä oleva sota lisää kiinnostusta Drakulićia kohtaan.

      Poista
  3. Erinomainen kirja ja tosiaan vaikka tämä kuvaakin yhtä sotaa, niin kerronta on kuitenkin sellaista että paljon pätee jokaiseen sotaan, myös nykyisiin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, jotkut asiat kirjassa ovat aivan kuin lukisi uutisia.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.