maanantai 3. lokakuuta 2022

Pilar Eyre: Mi color favorito es verte

 

Mi color favorito es verte (Suosikkivärini on nähdä sinut; ei suomennettu) on kirjailijan mukaan tositarina. Kirjailijoiden tämäntyylisiin väitteisiin kannattaa tietysti suhtautua varauksella. Kirjan päähenkilö on kirjoittajan ikäinen kirjailija Pilar Eyre, ja siinä esiintyy sivuhenkilöinä joitakin tunnettuja espanjalaisia.

Mi color favorito es verte on rakkauskertomus. Pilar hullaantuu ravintolassa tapaamaansa Sèbastieniin. Pilar on 59-vuotias ja Sèbastien yli kymmenen vuotta häntä nuorempi. He viettävät yhdessä kolme ihanaa yötä, joiden jälkeen Sèbastien lähtee. Sanomansa mukaan hän on sotakirjeenvaihtaja, ja siksi hän joutuu matkustamaan Syyriaan. Ikuisen rakkauden vannomisesta huolimatta Sèbastien katoaa Pilarilta, joka yrittää epätoivoisesti löytää hänet.

Ajatus siitä, että rakkauskertomuksen nainen on melkein kuusikymppinen, on erittäin positiivinen. Mutta… Kirjaan valittu tyyli on yliampuvan hysteerinen. Pilar velloo omissa tunteissaan. Hän syöksyy onnen kukkuloilta epätoivon alhoon ja takaisin. En tiedä, oliko tämä kirjoitettu tosissaan vai tavoiteltiinko satiiria vai mitä, mutta koin lukemisen rasittavaksi. Ei ollut minun kirjani. Lopulta luin sen espanjan harjoituksena.

Valitsin kirjan luettavakseni siksi, että se oli ollut Planeta-palkinnon finalisti. Kyseisessä palkinnossa finalisteja on vain kaksi, joten vaikka kirja ei voittanut, saavutus on melkoinen. Ihmettelen valintaa finalistiksi.


Pilar Eyre: Mi color favorito es verte
Planeta 2014, 3. painos, 329 s.
Ensimmäinen painos myös 2014

2 kommenttia:

  1. Aina ei istu omaan makuun. Pilarista tulee mieleen Coelhon Istuin Piedrajoen rannalla ja itkin, siinäkin on Pilar ja rakkaustarina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole lukenut mainitsemaasi Coelhon kirjaa. Yhden olen häneltä lukenut, ja sen perusteella tyyli on aivan toinen kuin tässä kirjassa.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.