keskiviikko 26. lokakuuta 2022

Merja Mäki: Ennen lintuja

 

Ennen lintuja kiinnosti minua heti, kun se ilmestyi. Isäni joutui lähtemään Sortavalasta evakkoon. Ennen lintuja kertoo nuoresta Allista, joka kokee saman.

Alli perheineen asuu Haavuksen saarella Laatokalla. Isä on kalastaja, ja Allikin haluaisi kalastajaksi, mutta ammattia ei pidetä sopivana tytölle. Hänet on lähetetty Sortavalaan parantajan oppilaaksi. Alli pakenee talvisodan pommitusten keskeltä takaisin kotisaarelle. Rauhan tultua on lähdettävä evakkoon, kiireesti.

"Lähtöön on kolme yötä, eikä ole mitään varmuutta, että Tuomas pääsisi siihen mennessä siirtolomalle. Armeijalla on kova kiire perääntyä kantamuksineen", isä tokaisi painavalla äänellä ja risti käsivartensa rinnalleen. "Alli ajaa karjan."

Alli lähtee raskaana olevan kälynsä Sylvin kanssa viemään perheen hevosta ja kahta lehmää. Matka kulkee Sortavalasta Kiteelle kävelyvauhtia hyytävässä kylmyydessä. Evakkomatkan tuo osuus on raastavaa luettavaa. Perhehistoriani vuoksi se kosketti minua enemmän kuin fiktio yleensä.

Alli perheineen päätyy Seinäjoelle, josta hänen isänsä on kotoisin. Isän veli pitää siellä suvun maatilaa.

Kirjan alku on paljon vahvempi kuin loppuosa. On tietysti tärkeää, että Alli pääsee yli vaikeasta äitisuhteestaan, sopeutuu uuteen elämäänsä ja löytää itsensä ja tehtävänsä, mutta evakkomatkan jälkeen tuo kaikki tuntuu laimealta. Joka tapauksessa Ennen lintuja kertoo todentuntuisesti karjalaisten koettelemuksista sodan jaloissa.

Kirjailija Merja Mäkeä haastatellaan perjantaina Helsingin Kirjamessuilla.

Tästä kirjasta blogattiin paljon viime keväänä, kun se ilmestyi, muun muassa blogeissa Amman lukuhetki, Kirjasähkökäyrä ja Kulttuuri kukoistaa.


Merja Mäki: Ennen lintuja
Gummerus 2022, 416 s.

Sain kirjan kustantajalta.

4 kommenttia:

  1. Pidin kovasti tästä kirjasta, vaikka aihepiiri oli vaikea. Vaikea äitisuhde nousi kipeästi ylös tekstistä. Itkin runsaasti tätä kirjaa lukiessa. Tarina ui tunteisiini täysillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en itke kirjoja lukiessani, mutta tässä oli lähellä.

      Poista
  2. Tämä evakkomatka tuo mieleeni mummini hyvän ystävän Saimin, joka niin ikään kuljetti karjaa vanhan Karjalan puolelta Lappeenrantaan. Hän sai siitä käsittääkseni jonkin tunnustuksenkin, koska oli Allin tapaan alaikäinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä tapahtumat ovat yllättävän lähellä, sinulla kahden, minulla yhden sukupolven päässä.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.