perjantai 21. lokakuuta 2022

Rosa Montero: La buena suerte

 

Rosa Monteron romaanissa La buena suerte (Hyvä onni; ei suomennettu) yli viisikymppinen Pablo näkee junan ikkunasta myytävänä olevan asunnon, jää seuraavalla asemalla junasta, palaa edelliselle paikkakunnalle ja ostaa asunnon sitä näkemättä, käteisellä. Asunto on entisessä hiilikaivoskaupungissa, joka on kaivoksen sulkeuduttua taantunut mitättömäksi kyläksi. Paikan viheliäisyyttä korostaa sen nimi Pozonegro (musta kaivo).

Pablon ostama surkea asunto on kadulla Resurrección (ylösnousemus). Pablo pakenee jotakin, se on alusta asti selvää. Pikkuhiljaa selviää, kuka hän on ja miksi hän yrittää piiloutua. Piiloutuminen vain on nykyisin kovin vaikeaa. Yksikin pankkisiirto tai puhelinsoitto on paljastava.

Ihmisistä ei myöskään pääse eroon. Pablon naapurina talon ensimmäisessä kerroksessa asuu Raluca, romanialainen löytölapsi, nykyisin nelikymppinen kaupan kassa. Ylimmässä kerroksessa asuu eläkkeellä oleva entinen kaivostyöläinen Felipe, jonka keuhkot ovat hiilipölyn pilaamat. Felipe kutsuu avuliasta Ralucaa enkeliksi.

Montero sirottelee tekstiin tositarinoita vanhempiensa kaltoin kohtelemista lapsista. Murha- ja kidutusjutut tuntuvat uskomattomilta. Miten kukaan voi kohdella lapsia niin julmasti ja miksi kukaan sivullinen ei puutu tapahtumiin? Kirjassa ei tapahdu mitään ihan niin kauheaa, mutta sen aiheena on välittäminen ja toisista huolen pitäminen.

Lopulta kirjan sanoma on lohdullinen: entistä elämää ei pääse pakoon, mutta elämää on mahdollista muuttaa.

Rosa Monterolle myönnettiin 2017 yksi Espanjan merkittävimmistä kirjallisuuspalkinnoista, Premio Nacional de las Letras Españolas. Palkinnon voi saada espanjalainen kirjailija, joka kirjoittaa joko espanjaksi tai jollakin Espanjan vähemmistökielistä. Se myönnetään koko tuotannosta, eikä vain yhdestä teoksesta.


Rosa Montero: La buena suerte
Alfaguara 2020, 325 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.