sunnuntai 26. maaliskuuta 2023

Petteri Taalas: Ilmastonmuutos ilmatieteilijän silmin

 

Luin tämän kirjan viime viikolla, ja lauantaina Petteri Taalas sattui olemaan YLE:llä haastateltavana Ykkösaamussa. Tietysti katsoin ohjelman, joka täydensi hyvin kirjaa.

Petteri Taalas on meteorologi, entinen Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja ja nykyinen Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) pääsihteeri. Siinä asemassa hän on tärkeä kansainvälinen vaikuttaja.

Ilmastonmuutos ilmatieteilijän silmin on tiivis tietopaketti. Taalas kertoo lyhyesti omasta taustastaan, kirjoittaa ilmakehän toiminnasta ja ilmatieteen historiasta ja siirtyy sen jälkeen ilmastonmuutoksen syihin, seurauksiin ja torjuntaan. Hän oli kuultavana hallitusohjelmaa laadittaessa.

Viestini oli, ettei ongelmaa selätetä puuttumatta ydinkysymykseen eli fossiilisten polttoaineiden käyttöön. Totesin myös, että globaalisti suurin metsäkysymys on trooppisten ei-uusiutuvien metsien hävittäminen.

Fossiilienergia tuottaa 85–90 % hiilidioksidipäästöistä. Fossiilisten polttoaineiden käytön vähentäminen on ilmastonmuutoksen torjunnassa oleellista. Ajatus toistuu kirjassa useaan kertaan, ja Taalas toi sen vahvasti esille myös televisiossa.

Ilmastonmuutoksen seurauksista on nyt jo näkyvissä esimerkiksi myrskyjen lisääntyminen. Sääkatastrofeja käsitellyt luku oli vaikuttava. ”Maailma ei ole tasavertainen sääkatastrofien vaikutusten suhteen.

Taalas kirjoittaa myös ilmastosopimusten tekemisen ja noudattamisen vaikeudesta. Ilmastokeskustelusta Suomessa hän toteaa saman kuin tv:ssä: Asioiden mittasuhteet eivät ole aina kohdallaan. Keskiössä pitäisi olla fossiilisen energian käyttö.

Tätä kirjaa voi suositella jokaiselle, joka haluaa selkeää tutkimukseen perustuvaa tietoa ilmastonmuutoksesta. Jos Suomen talvien tulevaisuus tai Golfvirran mahdollinen pysähtyminen huolestuttavat, kirjasta löytyy vastauksia. Maallikkoa lohduttaa Taalaksen asenne, joka on kaikesta huolimatta varovaisen optimistinen.


Petteri Taalas: Ilmastonmuutos ilmatieteilijän silmin
Tammi 2021, 181 s. + taulukkoliite

***********

Helmet-haaste: kohta 27. Kirjassa joku etsii ratkaisua ilmastokriisiin.

2 kommenttia:

  1. Tämä on minulle vaikea kohta, kun ei jaksaisi lukea mitään tosi raskasta ja ahdistavaa - ja sitähän aihe on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä löytyisi joku romaani, jossa aihetta vain sivuttaisiin. Se olisi kevyempi.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.