keskiviikko 7. kesäkuuta 2023

Lundgren & Lundgren: Kun jää murtuu

 

Kun Jää murtuu aloittaa Pohjanlahti-dekkarisarjan. Kirjoittajista Jennie Lundgren on poliisi ja hänen kälynsä Ulrika Lundgren Lindmark ekonomi. Kumpikin on syntynyt Kalixissa ja asuu itäisessä Norrbottenissa, jonne he ovat dekkarinsa sijoittaneet. Pitkät etäisyydet, yksinäiset talot ja tiheät metsät luovat taustan tapahtumille.

Tutkittava rikos on kymmenvuotiaan tytön sieppaus. Aiemmin vastaanottokeskuksesta on kadonnut toinen lapsi, poika, mutta tapauksen tutkinta ei ole edennyt. Siepatun tytön äiti on kuolemassa syöpään, eikä huoltajaksi ajateltu täti pysty hoitamaan tyttöä alkoholiongelmansa vuoksi. Tädin tuttaviin kuuluu pari pikkurikollista, heidän piireihinsä puolestaan isomman luokan tekijöitä, ja takana piilottelee joku tuntematon.

Päähenkilö on Irene Thorsdotter, omapäinen konstaapeli, joka on tullut töihin Kalixiin viimeisenä oljenkortena. Jos työ ei luonnistu sielläkään, hänen on ehkä lopetettava poliisissa. Irenen taustaa ei avata kovin paljon. Varmaan sarjan seuraavat osat kertovat lisää. Irene on liiankin itsenäinen ja oma-aloitteinen, mikä ärsyttää esimiehiä. Yhteistyö Irenen parina usein olevan Maxin kanssa sujuu kuitenkin lupaavasti.

Kirjaa olisi voinut hieman tiivistää. Kerronta on välillä varsin yksityiskohtaista kaikkine ovien avaamisineen. Muuten Kun jää murtuu on hyvä esikoisdekkari. Irene on uskottava, samoin kuin poliisityö muutenkin. Syyllisen kiinniotto on kuvattu ensiluokkaisen oivaltavasti.

Logo: Yöpöydän kirjat

Lundgren & Lundgren: Kun jää murtuu
Suomentanut Jänis Louhivuori
Minerva 2022, äänikirjan kesto 9 h 39, lukija Rosanna Kemppi
Kuuntelin kirjaston Ellibs-palvelusta
Ruotsinkielinen alkuteos Där isarna råmar 2021

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.