sunnuntai 11. kesäkuuta 2023

Leena Lehtolainen: Jälkikaiku

 

Jälkikaiku on viimeisin Maria Kallio -sarjan kirja. Seuraava ilmestyy tänä kesänä.

Maria Kallio johtaa Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen jaosta, joka tutkii lasten ja nuorten tekemiä ja heihin kohdistuvia rikoksia. Jaos tunnetaan lyhenteellä LaNu. Hän on saanut ryhmäänsä vanhat tutut Koivun ja Puupposen. Lisäksi ryhmässä ovat Johanna Al-Sharif ja tositeeveesarjasta julkkikseksi noussut Kristo Pohjola. He ovat juuri saaneet valmiiksi 15-vuotiaan tytön raiskauksen esitutkinnan, kun heille tulee uusi tehtävä. Tapiolasta löytyy tapettu maahanmuuttajataustainen transnuori.

Murhatutkimusta häiritsee se, että syyttäjä ei suostunut raiskauksesta epäillyn irakilaispakolaisen vangitsemiseen. Twitteriin ilmestyy valheellinen tili, joka näyttää LaNu-jaoksen tililtä. Sen viestit yrittävät osoittaa, että jaos ”hyysää mamurikollisia”. Twitter-tili on vain alkua maalittamiselle, jonka kohteeksi joutuvat myös poliisien läheiset. Töihin keskittyminen on vaikeaa, kun omia lapsia uhkaillaan.

Maria hajottaa vielä omia resurssejaan, kun ei saa mielestään vuosia vanhaa pikkulapsen katoamistapausta. Lapsen isä tulee esille murhan tutkimusten yhteydessä. Omassa työryhmässä Pohjolan suunsoitto menee sellaiselle tasolle, että Marian on käytettävä esihenkilövaltaansa hillitäkseen häntä, jotta ryhmähenki ei kärsisi. Marian henkilökohtainen elämä on vaiheessa, jossa vanhempi lapsista, tytär, on muuttamassa pois kotoa. Hänen kissoillaankin on osuutensa juonessa. Siitä kannen kissa.

Pidän dekkareista, joissa käsitellään yhteiskunnallisia aiheita. Tässä niitä on useita: transsukupuolisuus, maahanmuutto, rasismi ja maalittaminen. Lehtolainen saa kaikki luontevasti mukaan tarinaan. Syyllistä en arvannut, vaikka epäiltyjä ei ollut kovinkaan monta.

Jälkikaiku on viimeinen kirja, jolla osallistun kirjabloggaajien vielä jatkuville dekkariviikoille. Päätän erinomaiseen dekkariin, jota lukiessa ei tarvitse pelätä törmäävänsä raakoihin väkivaltakuvauksiin.

Logo: Yöpöydän kirjat


Leena Lehtolainen: Jälkikaiku
Tammi 2020, 395 s.

***********

Jälkikaiulla osallistun Yöpöydän kirjat -blogin Pride-lukuhaasteeseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.