torstai 15. kesäkuuta 2023

Ellen Ndeshi Namhila: Vapauden hinta

 

Namibialainen Ellen Ndeshi Namhila (s. 1964) kirjoittaa Vapauden hinnassa omasta elämästään. Nimi viittaa sekä häneen itseensä että Namibiaan.

Ellenin elämä on ollut täynnä uskomattomia käänteitä. Hän syntyi Etelä-Afrikan hallitsemaan Namibiaan. 12-vuotiaana hän kävi koulua kylässä, jossa oli Etelä-Afrikan armeijan tukikohta, ja siellä sotilaat ampuivat häntä. Tapahtuman jälkeen Ellen oli peloissaan.

Elin jatkuvasti valkoisten miesten ja heidän miehitysarmeijansa terrorin vallassa. Olin nähnyt liian paljon tapahtuvan minulle ja ihmisille joita rakastin. Aina kun näin valkoisen miehen kylällä aloin nähdä kuolemaa ja tuhoa. Lopulta päätin jättää maani voidakseni elää. En nähnyt tulevaisuutta tällaisissa uhkaavissa oloissa.

Ellen pääsi muiden pakolaisten kanssa Angolaan. Siellä hän asui SWAPOn pakolaisleireillä ja sai käytännön opetusta sairaanhoidossa. Yksi hänen elämänsä järkyttävimpiä kokemuksia oli pommitus, jolla tuhottiin yksi pakolaisleiri kokonaan.

Pakolaisleiriltä Ellen pääsi täydentämään koulunkäyntiään Gambiaan. Sieltä hän palasi takaisin leiriin, meni naimisiin ja sai stipendin Suomeen opiskelemaan kirjastotiedettä ja informatiikkaa Tampereella. Hän huomasi vasta Tampereella olevansa raskaana. Mies oli SWAPOn työntekijänä Kongossa. Ellen joutui kokemaan kulttuurishokin toisensa jälkeen. Hän on kristitty, mutta Gambia on islamilainen maa. Suomalainen voi yrittää kuvitella, miltä tuntui tulla pimeään ja kylmään maahan ja joutua siellä käytännössä yksinhuoltajaksi.

Kulttuurishokit eivät päättyneet Suomeen. Kun Ellen palasi itsenäiseen Namibiaan yhdeksäntoista vuoden pakolaisuuden jälkeen, hän joutui huomaamaan, ettei kotimaa ollut enää sellainen kuin hän muisti lapsuudestaan. Eniten hän suri suurperheyhteisöjen katoamista.

Katsoin Wikipediasta, mitä Ellenille on tapahtunut kirjan kuvaaman ajan jälkeen. Hän on Namibian yliopiston kirjastonjohtaja, josta tehtävästä hän on tällä hetkellä virkavapaalla ja toimii yliopiston vararehtorina. Tohtoriksi hän väitteli Tampereella 2015.

Helmet-kirjastosta lainaamassani kirjassa on Ellenin käsin kirjoitettu omistuskirjoitus To Helsinki City Library.


Ellen Ndeshi Namhila: Vapauden hinta
Suomentaneet Maria Forsman ja Eija Poteri
Rauhankasvatusinstituutti ry, 2001, 128 s.
Englanninkielinen alkuteos The Price of Freedom 1998

***********

Maailmanvalloitus: Namibia.

4 kommenttia:

  1. Ei ole kyllä elämä samanlaista kaikkialla maailmassa. Kiva juttu, että on suomeksi käännetty namibialainen kirja, taitaa olla harvinaisuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kääntäminen johtuu kirjoittajan yhteydestä Suomeen. Suomentajat tuntevat hänet.

      Poista
  2. Sinä onnistut tosiaan löytämään kirjoja harvinaisista maista. Hienoa, että Ellen Namhila on naisena päässyt (Afrikassakin) yliopiston vararehtoriksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä näitä löytyy, mutta vaatii jonkin verran vaivannäköä. Ellenin tieteellinen ura on todella hämmästyttävä, kun ottaa huomioon hänen lähtökohtansa.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.