maanantai 26. kesäkuuta 2023

Haruki Murakami: Mistä puhun kun puhun juoksemisesta

 

Harrastan liikuntaa, mutta en juoksemista. Sikäli Murakamin Mistä puhun kun puhun juoksemisesta on minulle aiheeltaan vieras. Toisaalta Murakami kirjoittaa juoksemisen ohella myös kirjoittamisesta.

Äärimmäisiä ponnistuksia omissa rajoissa: se on juoksemisen olemus ja elämän vertauskuva – ja minulle myös kirjoittamisen metafora.

Murakami on juossut ja kirjoittanut suunnilleen yhtä kauan. Tätä kirjaa kirjoittaessaan hän valmistautui New Yorkin maratoniin. Maratoneja hän sanoo juoksevansa yhden vuodessa. Hän kertoo ensimmäisestä maratonistaan, jonka hän juoksi yksin Ateenasta Maratoniin. Hänellä on eräitä äärikokemuksia. Kerran hän osallistui Japanissa ultramaratonille, jossa juostiin sata kilometriä. Hän sanoo kuvauksensa antavan

yleiskäsityksen siitä, mitä tämä raju kisa minulle teki, sekä iloiset että vähemmän iloiset asiat. Mutta voi olla että sanotte, että se menee yksinkertaisesti yli ymmärryksen.

Maratonitkaan eivät ole riittäneet Murakamille. Hän alkoi harrastaa myös triathlonia, jossa varsinkin pyöräily tuotti ongelmia niin, että hän palkkasi itselleen pyöräilyvalmentajan.

Juoksemista harrastavat varmaan samastuvat Murakamin kokemuksiin. Minulle kirjassa antoisinta olivat kirjoittamiseen liittyvät huomiot.

Kirjoittaessani ajattelen yhtä sun toista, ja uskoakseni sama pätee moniin muihinkin jotka kirjoittavat elääkseen. En välttämättä kirjoita ylös sitä mitä ajattelen; kirjoittaessani minä vain mietin asioita. Työskennellessäni minä järjestän ajatuksiani. Ja uudelleenkirjoittaminen ja tekstin muokkaaminen vie ajatteluani vieläkin syvemmälle. On kuitenkin ihan sama miten paljon kirjoitan, en koskaan pääse johtopäätökseen asti. Ja on ihan sama kuinka paljon uudelleenkirjoitan, en koskaan saavuta päämäärääni.


Haruki Murakami: Mistä puhun kun puhun juoksemisesta
Englanninkielisestä laitoksesta suomentanut Jyrki Kiiskinen
Tammi 2011, 175 s.
Japaninkielinen alkuteos 走ることについて語るときに僕の語ること 2007

***********

Helmet-haaste: kohta 24. Kirja kertoo urheilijasta.

2 kommenttia:

  1. Tämä on taas minullekin hyvä vinkki tuohon haastekohtaan, vaikka en ole ollenkaan varma saanko koko haastetta kerättyä kun en sitä yleensä ole lukemisvalinnoissani ajatellut...Tuo sitaattisi kertoo minusta myös kirjablogi- kirjoittamisesta. Kirjasta kirjoittaminen vie kirjan herättämiä ajatuksia syvemmälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on paljon asiaa kirjoittamisesta. Valitsin kirjan Helmet-haastetta ajatellen ja halusin jotain muuta kuin perinteisen urheilijaelämäkerran.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.