keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Tuomas Vimma: Raksa

Raksa ei ollut minun kirjani. Se ei johdu kirjan aiheesta, vaan mahtipontisesta kirjoitustyylistä. Tiedän rakennusalasta sen verran, että rakennuksilla puhuttavasta kielestä tyyli ei tule. Niin voidaan puhua lähinnä vitsinä, joskus. Tyylillä on ehkä pyritty takakansitekstin mainitsemaan veijariromaaniin, mutta yritys menee pahasti yli. Koko kirja samalla tyylillä - huh. Tässä näyte:
"- Mä sanoin siinä vaiheessa Jontulle, että vihelletään koirat kokoon ja kustaan nuotioon. Eli pannaan bykka kiinni heti kun kaikki alkuperäsessä urakkasopimuksessa sovitut hommat on saatu valmiiks. Se oli punasen puolella jo koko projekti, mutta mä kelasin et hoidetaan luvatut hommat loppuun ja tapellaan sitte vasta rahoista. No, eilen mulle selvis, että siellä on tehty vielä sen jälkeen ihan homona lisätöitä, siis vastoin mun nimenomaista kieltoa. Ne pokat oli kato tilaillu Jontun selän takana niitä suoraan työmiehiltä, jotka ei osannu erottaa et kyse on lisätyöstä. Ja koska asiakkaalla ei oo hilloo maksaa niistä, niin nyt ne yrittää vääntää et ne kuuluis alkuperäseen urakkaan sillä perusteella, että osa niistä töistä on mainittu alkuperäsessä työsuunnitelmassa, mutta sitte urakkaneuvotteluissa pudotettu pois liian kalliina."
Raksan päähenkilö on insinööriopintonsa kesken jättänyt Sami. Hän jää kirjan alussa työttömäksi yhdestä huijarifirmasta. Töitä etsiessään hän on ensin päätyä toiseen samanlaiseen, mutta löytääkin sitten ihanteelliselta tuntuvan projekti-insinöörin pestin kunniallisesta yrityksestä nimeltä Hyperborea Constructing. Toimialana on korjausrakentaminen. Hyperborean toimintaa pyörittää omistajan tytär, kolmekymppinen Danika Stenhammar. Samista tulee pian Danikan luottomies, aina veroviranomaisten kanssa käytävään loppunäytökseen saakka.

Jostakin lukijalle tuntemattomaksi jäävästä syystä kirjassa esiintyvät naiset retkahtavat Samiin. Siinä on jopa niin kulunut juonenkäänne kuin että hän päätyy sänkyyn parhaan kaverinsa vaimon kanssa (tämä ei ollut juonipaljastus, koska tuon arvaa, kun kyseinen naishenkilö esitellään ensimmäisen kerran).

Kirjassa on joitakin huomioita, jotka pitävät ainakin osittain paikkansa. Seuraavassa pari:
"- Ne ramppas koko ajan hakemassa jotain vitun lisäosia ihan yksinkertaiseen keikkaan. Greta ihmetteli, et mikä tän homman nimi on, kun kundit laukkaa kuus kertaa päivässä jossain LVI-tukussa hakemassa jotain muhviputkee tai kuristinta."
"Suomessa korjausrakentamisen taso on todella alhasta jos vertaa mihin tahansa sivistysmaahan. Sen jälkeen kun vanha Pulla kuoli, ei täällä ole ketään joka ymmärtäisi vanhan ja arvokkaan kunnioittamisen päälle."
Esimerkiksi Jorilta löytyy ansiokas kirjoitus Raksasta.

Tuomas Vimma: Raksa
Gummerus 2011. 438 s.

8 kommenttia:

 1. Minä tykkäsin kovasti Vimman Gourmetista jonka luin viime vuoden keväällä ja haluan jossain vaiheessa lukea tämän uutuudenkin, vaikka en ole vielä lukenut tästä hirveästi kehuja..:)

  VastaaPoista
 2. Sanna, en ole lukenut Vimman aiempia kirjoja, joten en osaa verrata. Nopealukuinen tämä oli, sivumäärästä huolimatta.

  VastaaPoista
 3. Luin Vimman teoksen "Toinen", sain lahjaksi Gourmetin. Kun luin "Toinen" kirjan, se oli hyvä idea, mutta oli siinä liian roisia menoakin.

  VastaaPoista
 4. Jokke, päätellen muidenkin blogikirjoituksista Vimmalla on jotenkin yliampuva tyyli. Ehkä pitäisi kuitenkin lukea tuo Gourmet, josta on positiivisia arvioita.

  VastaaPoista
 5. Minua ei ole Vimma kiinnostanut, mutta tästä vinkkasin äidilleni, että ostaisi miehelleen joululahjaksi, kun mies on rakennusalan ihmisiä. Joulupäivänä tulikin viesti, että mies oli kovin uppoutunut kirjaan, mutten ole muistanut kysyä, mikä oli lopullinen tuomio. :)

  VastaaPoista
 6. Karoliina, jotkut asiat omassa kirjoituksessani lainasin asiantuntijana käyttämältäni rakennusalan ihmiseltä. Hän ei ollut kirjasta sen enempää innostunut kuin minäkään.

  VastaaPoista
 7. Tulikohan vastaukseni perille asti vai jäikö välille? Tuli joku service error kesken lähettämisen.

  Tiivisti: En innostunut tosiaan teoksesta, vaikka aihe oli kiehtova. Naiskuvioiden ennalta-arvattavuus vähän haukotutti.

  VastaaPoista
 8. Hanna, saapuihan tuo viestisi näköjään. Sama ajatus minulle tuli noista Samin naisista kuin sinullekin.

  VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.