keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Martha Grimes: The Man with a Load of Mischief

Tämä kirja on perinteisten englantilaisten whodunit-dekkareiden ystäville. Kirjailija on Yhdysvalloista, mutta tapahtumat on sijoitettu Englantiin.
 
Pienessä kylässä murhataan kaksi tuntematonta miestä kahdessa eri majatalossa. Ruumiit jätetään näyttävästi esille. Scotland Yardista lähetetään tutkijaksi ylikomisario Richard Jury, joka löytää kylästä avustajaksi hengenheimolaisensa Melrose Plantin. Plant on lordin arvostaan luopunut rikas ranskalaiseen romantiikan ajan runouteen erikoistunut professori.
 
Tarina tuo ilmapiiriltään mieleen tv-sarjan Midsomerin murhat. Tapahtumapaikka on englantilainen kylä pubeineen, majataloineen ja kirkkoineen. Murhia on lopulta turhan monta, jotkut niistä lähinnä juonen vaatiman esillepanon vuoksi. Murhaajan arvaaminen oli aika helppoa, koska yhden murhista pystyi minusta tekemään vain yksi henkilö. Kirjassa on huumoriakin Melrose Plantin tädin Agathan hahmossa. Täti on kirjoittavinaan salapoliisikertomuksia. Hän on niin sietämätön käytökseltään, että Melrosen mukaan jokaisella kyläläisellä olisi motiivi, jos hänet olisi murhattu. Siitä huolimatta hahmo lienee kunnianosoitus Agatha Christielle.
 
The Man with a Load of Mischief on ensimmäinen Grimesin Richard Jury -kirja. Niitä on ilmestynyt yli kaksikymmentä. En ole lukenut muita, mutta ilmeisesti Melrose Plant esiintyy myöhemmissäkin kirjoissa. Suomeksi Grimesin kirjoja on julkaistu muutama.

Martha Grimes: The Man with a Load of Mischief
Onyx 2003. 272 s.
Ilmestynyt ensimmäisen kerran 1981.


2 kommenttia:

  1. Kiitämme, vaikuttaa aika sellaiselta mitä arvelinkin. Hyllyssä odottaa ja tullee jossain vaiheessa luetuksi, vaikka amerikkalaisten brittitulkinnat tapaavatkin olla helposti aika "twee".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä. Yritin välttää paljastuksia. Luin kirjan ihan mielelläni; paljon huonompiakin on tullut vastaan.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.