lauantai 24. tammikuuta 2015

Antti Heikkinen: Risainen elämä. Juice Leskinen 1950-2006

Antti Heikkinen on kirjoittanut hyvän elämäkerran. Heikkinen on savolainen, kuten Juice Leskinenkin oli, ja se on kirjalle onneksi. Varsinkin alussa, kun Juice on vielä lapsi ja nuori Juankoskella, Heikkinen käyttää sellaista kieltä ja sanoja, joita pystyy käyttämään vain savolainen. Kirjan alkuosa on samalla muutakin kuin vain Juicen elämän kuvausta. 50- ja 60-luvun maalaiselämä (vaikka Juankoski olikin teollisuuspitäjä) oli erilaista kuin elämä nykyisin. Elinolosuhteet ovat muuttuneet viidessäkymmenessä vuodessa aivan toisenlaisiksi.

Heikkinen on tehnyt valtavasti taustatyötä. Kirjassa on paljon haastatteluihin perustuvia otteita ihmisten muistoista ja kokemuksista Juicesta. Niitä kertovat monet Juicen läheiset ja ystävät sekä hänen työtoverinsa muusikkopiireistä, mutta myös muilta elämänalueilta tutut ihmiset kuten piispa Wille Riekkinen ja poliitikko Kaarina Suonio. Muusikoista ovat äänessä useat suomirockin suuret nimet. Mikko Alataloa, Juicen uran alun tärkeää kumppania, siteerataan paljon.

Heikkinen on paneutunut Juicen elämään niin, että kirjasta on tullut varsin yksityiskohtainen. Joku voisi pitää sitä jopa liian yksityiskohtaisena. Esimerkiksi kaikkien Juicen levyjen jokaisen kappaleen läpi käyminen tai ainakin mainitseminen voi tuntua puuduttavalta. Minua tuo ei haitannut, vaikka en tunnekaan Juicen tuotantoa noin tarkasti.

Risainen elämä on Juicen faneille ehdotonta luettavaa. En osaa pitää itseäni kenenkään muusikon varsinaisena fanina, en Juicenkaan, mutta olen syntynyt 50-luvulla, joten muistan, kun Juice tuli tunnetuksi, Marilynin, Napoleonin mopon ja muut. Olen lukenut myös Harri Rinteen kirjan Juice on (Juice off) sekä Juicen itsensä kirjoittaman Siinäpä tärkeimmät. Edellinen osa E. Ch. Juicen kirja oli pettymys. Se oli niin kovin katkera.

Myös Risaisessa elämässä on mukana elämän pimeä puoli. Kuuluisuuden ja julkisuuden käsitteleminen on vaikeaa. Siitä huolimatta – Juice teki hienoja lauluja, hienoja sanoituksia.

Antti Heikkinen: Risainen elämä. Juice Leskinen 1950-2006
Siltala 2014, 478 s.

12 kommenttia:

 1. Risainen elämä on muuten hyvä biisi, tätä kirjaa en lukenut, ja omistan vain yhden Juicen CD:n.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun täytyy tunnustaa, että ennen kirjan lukemista en edes tiennyt, että Risainen elämä on Juicen kappale.

   Poista
  2. Biisejä on paljon, ja albumeja, katsoin listaa wikipediasta. Minulla on Palava sydän CD, jossa muut laulavat Juicen biisejä, siinä on hittejä, mutta myös juuri tämä Risainen elämä ja Sietämätön mies. Juice teki myös muille biisejä, muistaakseni Ringo ja Aku -biisi on vähintään Juicen sanoittama. Ärsyttävin, mutta ehkä hauskin Juicen biiseistä on tämä Sika-biisi, sitä voi joka toinen joulu kerran kuunnella.

   Poista
  3. Tästä kirjasta selviää, kuinka paljon Juice tekikään tekstejä muille artisteille.

   Poista
 2. Pidin tästä kirjasta sen kunnioittavan ja perinpohjaisen asiantuntevan (musiikin-) otteen vuoksi, ja ehkä myös siksi, että kirjoittaja tuntui tosiaan tuntevan Juicen taustaa ja maailmaa. Vaikka sama, biisikuvaukset vähän puuduttivat. Mutta uskon, että faneille ne ovat antoisia. Komea teos!

  VastaaPoista
 3. Minäkin pidin tästä kovasti! Juice tuli kovin elävänä mieleen, ja tuo savolaisuus tuli lähelle. Hieno elämäkerta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu siltä, että tästä pidetään. Hyvä kirja.

   Poista
 4. Minulla on tämä kesken ja savolaisena pidän paljon Heikkisen tavasta kertoa. Vahva kirja.

  VastaaPoista
 5. Tämä oli paljon parempi kuin uskalsin edes toivoa. Kotimainen musiikki ei ole koskaan kiinnostanut minua. Hieno kirja ja hieno Juicekuva.

  VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.