torstai 15. maaliskuuta 2018

Jaan Kross: Keisarin hullu

Keisarin hullu on Timotheus von Bock, virolainen aatelismies. Von Bock on historiallinen henkilö. Hän aiheutti skandaalin, kun meni naimisiin talonpoikaistyttö Eevan kanssa. Epäsäätyinen avioliitto oli merkki von Bockin humaanista, aikaansa edellä olleesta ajattelusta. Hän arvosteli keisari Aleksanteri I:stä ja valtakunnan hallintoa ja joutui siksi lähes kymmeneksi vuodeksi Pähkinäsaaren linnaan vankilaan. Lopun elämäänsä hän asui valvottuna entisessä sukukartanossaan.

Von Bockin tarinan kertoo hänen lankonsa eli Eevan veli Jakob päiväkirjamuodossa. Jakob on kirjailija Krossilta oivaltava keksintö kertojaksi. Jakob pääsee lähelle Timoa (kuten perhe häntä kutsuu), mutta ei ole varsinaisesti hänen ystävänsä. Jakob tarkkailee, yrittää tulkita Timon käytöstä ja puheita, ja toimii tarvittaessa eräänlaisena luottohenkilönä. Jakob on itse aika ristiriitainen henkilö. Hänen toimiaan ohjaa joskus ilkeys, jonka hän tunnistaa. Jakob on taitava analysoimaan myös itseään.

Tässä kirjassa pohditaan moraalia. Useimmilla henkilöillä on moraalinen ongelma suhteessaan Timoon. Jakob on saanut käsiinsä raskauttavia papereita, jotka kuuluisivat Timolle. Eeva ja Timon veli ovat eri mieltä joistakin toimintaperiaatteista. Lisäksi ovat urkkijat. Timon viralliset valvojat raportoivat hänen tekemisiään, se tiedetään, mutta on myös salaisia urkkijoita. Eräs heistä vaikuttaa peruuttamattomasti jopa Jakobin elämään. Keisarin hullu on kirjoitettu neuvostoaikaan, joten siitä voi vetää suoraan yhtäläisyyksiä silloiseen vallankäyttöön.

Suurin moraalinen ongelma liittyy Timoon. Hän on idealisti, joka keisaria uhmanneella toiminnallaan on asettanut vaaraan itsensä ja läheisensä. Onko hän siis hullu vai sankari? Kun Jakob on tutkinut Timon papereita, hänellä on mielipide:
”Ja tulin omalaatuiseen johtopäätökseen. Tulin siihen tulokseen, että kaikki mitä Timo kirjoittaa on silkkaa, elleikään kaikille niin joka tapauksessa monille tiedossa olevaa totuutta. Väärin on vain se, mitä hän sillä teki. Se on jopa rikollista.”
Keisarin hullu on erinomainen historiallinen romaani. Ajankuva on tarkka ja yksityiskohtia täynnä. Timon ja hänen vaimonsa lisäksi kirjassa on muita todellisia henkilöitä sivuosissa. Minun piti googlailla, mutta virolaiset oletettavasti tunnistavat heidät. Erinomaisuus nousee kuitenkin kirjan herättämistä ajattomista kysymyksistä, kuten: Mitä ihmiseltä voi vaatia?

Jaan Kross: Keisarin hullu
Suomentanut Juhani Salokannel
WSOY 1982, 400 s.
Vironkielinen alkuteos Keisri hull 1978

***********
Helmet-haaste: kohta 8. Balttilaisen kirjailijan kirjoittama kirja.
Reader, why did I marry him? -blogin Rakas Viro -haaste.

1 kommentti:

  1. Luin jaan krossin kirjan itsepäisyyden kronikka. Pidin siitä paljon.seuraavaksi on lukuvuorossa juurikin tuo kirja keisarin hullu.
    Siinäkin kirjassa oli päähenkilönä oikea 1500 luvulla elänyt balthasar russow,joka toimi pappina ja myöhemmin kirkkoherrana virossa.

    VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.