keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Rein Raud: Täydellisen lauseen kuolema

Olen aiemmin lukenut Mihkel Raudin rikosromaanin Sininen on sinun taivaasi, josta en pitänyt lainkaan. Se oli minulle liian raaka ja verinen. Rein Raud on Mihkelin veli. Hänen kirjansa Täydellisen lauseen kuolema sopi minulle paremmin.

Täydellisen lauseen kuolema on luokiteltu jännityskirjaksi, mutta se ei ole jännittävä, vaikka siinä seurataan nuoria virolaisia, joiden verkosto kuljettaa KGB:n salaista materiaalia Suomen kautta Ruotsiin. Lienee ollut hyvin vaarallista toimintaa. Tapahtuma-aika on juuri ennen Neuvostoliiton romahdusta, eikä vapaus ole enää pelkkä haave, vaan mahdollisuus.

Kirjassa on kepeän tuttavallinen lukijan kanssa keskusteleva sävy. Kirjan minä vaikuttaa kirjailija Raudilta. Veli Mihkelkin mainitaan. Tuo minä ei kuulu mitenkään nuorten toimijoiden joukkoon. Hän vain silloin tällöin puhkeaa muistelemaan neuvostoaikoja, esimerkiksi koulujen hammashoitoa. Muistelut luovat ajankuvaa ja niitä on mukava lukea, vaikka ne tekevät muutenkin hajanaisesta rakenteesta vielä hajanaisempaa.

Tässä eräs näistä muisteluista, ensimmäiseltä matkalta Suomeen:
"Kun olin lapsi, minulle tuotiin Suomesta lahjaksi Matchbox-autoja, ja luokkatoverillani Peeter Lauritsilla puolestaan oli paljon legoja. Niillä me sitten leikimme rakentaen pala palalta todellisuutta, jota ympärillämme ei ollut. Vuosia myöhemmin oli tosi outoa nähdä tien vieressä oikeita huoltoasemia – aivan kuin seinä olisi sortunut minun ja lapsuuteni väliltä, aivan kuin olisin ylittänyt rajan, joka suojasi minua oikealta todellisuudelta."

Rein Raud: Täydellisen lauseen kuolema
Suomentanut Hannu Oittinen
Like 2016, 218 s.
Vironkielinen alkuteos Täiusliku lause surm 2015

***********
Helmet haaste: 35. Entisen itäblokin maasta kertova kirja.

2 kommenttia:

  1. Tämä kirja kiinnostaa ja kun on Rakas Viro -haaste ja kirjankin omistan, niin enköhän tämän ennen pitkää lue. Tuo kannen kuva on mahtava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kannattaa kyllä lukea. Kirja kertoo enemmän neuvostoaikaisesta Virosta kuin "rikoksesta".

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.