perjantai 19. huhtikuuta 2019

P. D. James: Mistelimurha

P. D. Jamesin rikosnovellit ovat nautittavaa luettavaa jokaiselle, joka pitää englantilaisista murhamysteereistä a la Agatha Christie. Kokoelman Mistelimurha ja muita kertomuksia novelleisssa on sukujen salaisuuksia, vanhoja kartanoita, hovimestareita ja keittäjiä perinteiseen brittityyliin.

Vanhahtavaa ilmapiiriä korostaa kertomusten sijoittuminen kirjoitusajankohtia vanhempiin aikoihin. Esimerkiksi tarinassa Boxdalen perintö Adam Dalgliesh selvittelee vuosikymmeniä sitten tehtyä murhaa ystävänpalveluksena kummisedälleen. Dalgliesh on mukana neljästä novellista kahdessa.

Pidin eniten niminovellista Mistelimurha. Siinä minäkertoja – nykyinen dekkaristi – kertoo murhasta, jonka todistajaksi joutui nuorena, ja kommentoi samalla rikoskirjallisuuden tyypillisiä piirteitä.

Lyhyessä esipuheessaan P. D. James kirjoittaa ”novellimuodon asettamasta haasteesta”. Hän vastaa haasteeseen erinomaisen hyvin.

P. D. James: Mistelimurha ja muita kertomuksia
Suomentanut Jaakko Kankaanpää
Otava 2017, 124 s.
Englanninkielinen alkuteos The Mistletoe Murder and Other Stories 2016
Novellit julkaistu alun perin vuosina 1969-1996

***********
Helmet-haasteessa kohta 12. Kirja liittyy Isoon-Britanniaan.

4 kommenttia:

 1. P.D. James osaa asiansa! Hallitut ja elegantit novellit neljine mainioine yllätyksineen tuottivat - kiitos myös Jaakko Kankaanpään hyvän suomennoksen - tulokseksi täyspainoisen ja -täyspäisen dekkariannin ja lukunautinnon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, todella! Mistelimurha on hyvässä mielessä vanhanaikaista dekkarikirjallisuutta parhaimmillaan.

   Poista
 2. Tämä oli hyvä kokoelma. Rikosnovellaja tulee minulla luettua tosi harvoin, mutta P. D. James sai kyllä dekkarijuonet toimimaan lyhyemmässäkin mitassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Novellit olivat tiiviitä ja keskittyivät oleelliseen, mutta siitä huolimatta miljöö ja henkilöt olivat uskottavia.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.