keskiviikko 30. joulukuuta 2020

Gaile Parkin: Kigalin kakkukauppa

 

Kigalin kakkukauppa valikoitui luettavakseni Maailmanvalloitus-haasteen myötä. Kirjailija Gaile Parkin on kotoisin Sambiasta. Hän on asunut myös Ruandassa ja on sijoittanut kirjansa maan pääkaupunkiin Kigaliin.

Angelin perheeseen kuuluvat mies Pius ja heidän viisi kouluikäistä lastenlastaan. Lasten vanhemmat ovat kuolleet, joten isovanhemmat huolehtivat heistä. Perhe on muuttanut Tansaniasta Kigaliin Piuksen työn vuoksi. Hän toimii konsulttina Teknillisessä korkeakoulussa. Angel hankkii lisätuloja paistamalla kakkuja. Hän kärsii melkoisista vaihdevuosivaivoista, mikä on harvinaista kirjojen päähenkilöillä.

Angelin kakut ovat upeita ja mielikuvituksellisia. Hän tekee kakut kotonaan ja ottaessaan tilausta vastaan hän yrittää saada selville, millainen on henkilö, jonka juhliin kakku tulee. Esimerkiksi lentokoneista innostuneelle pikkutytölle hän tekee lentokoneen muotoisen syntymäpäiväkakun.

Tilaajan ja Angelin keskustelu käydään aina teemukillisen ääressä, eikä tee ole koskaan mautonta englantilaista, vaan mausteista tansanialaista. Keskustelut johtavat usein siihen, että kakun tilaaja avautuu Angelille ongelmistaan ja huolistaan ja saa häneltä neuvoja.

Olet asiakkaani ja minä olen ammattilainen. Tämä on luottamuksellista.”

Angel järjestää ystäviensä, tuttujensa ja naapureidensa asiat samalla, kun varustaa heidän juhlansa toinen toistaan hienommilla kakuilla. Hänen erityisen huolenpitonsa kohteena ovat tytöt ja nuoret naiset ja heidän koulutuksensa.

Ihmisten henkilökohtaisten ongelmien taustalla on usein aids tai Ruandan kansanmurha. Kipeistä asioista huolimatta Kigalin kakkukaupan tunnelma on sydämellinen, toiveikas ja usein iloinen. Se on omassa lajissaan hyvin sympaattinen kirja.


Gaile Parkin: Kigalin kakkukauppa
Suomentanut Annukka Kolehmainen
Tammi 2009, 278 s.
Englanninkielinen alkuteos Baking Cakes in Kigali 2009

***********

Maailmanvalloitus: Sambia.

8 kommenttia:

  1. Tämä oli muistaakseni ihan mukava hyvänmielen kirja. Tälle olisi jatko-osakin, jossa kakkukauppa muuttaa Swazimaahan, mutta se on ainakin toistaiseksi jäänyt minulta lukematta.

    Hyvä huomio tosiaan, että yleensä kirjojen päähenkilöt eivät kärsi vaihdevuosioireista, eivätkä varmasti sivuhenkilötkään. Kuitenkin sekin on yksi osa naisten elämää (jota itse kauhulla odotan, kun alan olla siinä iässä...).

    VastaaPoista
  2. Vaihdevuosiongelmat ovat todellakin harvinaisia päähenkilöillä. Taas yksi kirjallisuudessa vaiettu ja iso asia monen naisen elämässä. Että afrikkalainen kirjailija tuo sen esille, on hienoa ja uskottavaakin. Minulla on se käsitys, että monessa Afrikan maassa ollaan mutkattomampia ihmisruumiin toiminnoille. Toisaalta muistan joskus lukeneeni, että nimenomaan vaihdevuosiongelmat olisivat harvinaisia Afrikan mantereella. Hmm....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaihdevuosista riittäisi kyllä kirjoitettavaa. Angelilla oli niitä tavanomaisia oireita eli kuumia aaltoja, jotka voivat olla tosi häiritseviä.

      Poista
  3. Me luettiin tämä kirja lukupiirissä. Ihan oli OK, mukavaa välipalaluettavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyväntuulinen positiivinen kirja. Sopi varmaan hyvin lukupiirikirjaksi tapahtumapaikkansa Ruandan vuoksi.

      Poista
  4. Minulla onkin tämä omassakin hyllyssäni, unohtunut sinne lojumaan. Nyt kirja alkoi taas kiinnostaa luettuani kirjoituksesi siitä. Jotain kepeyttä ja hyvää mieltä olisikin kiva kokea vaihteeksi kirjallisuudessakin! Mainiota, kun tulee näitä vanhempia teoksia esille, ne toimivat muistutuksena. Voisin nostaa kirjan lukumaratonpinooni, joka on kyllä varmaan kohta maratonin pituinen jos se mitataan kilometreissä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rentouttava kevyehkö, mutta ei kuitenkaan tyhjänpäivänen kirja sopisi varmasti hyvin lukumaratonille. Nopealukuinenkin tämä on.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.