keskiviikko 9. joulukuuta 2020

Mohsin Hamid: Kuinka lyödä rahoiksi nousevassa idässä

 

Pakistanilaisen Mohsin Hamidin Kuinka lyödä rahoiksi nousevassa idässä on kirjoitettu näennäisesti self help -kirjaksi. Lukujen otsikot ovat tyyliin Muuta kaupunkiin, Hanki koulutus, Älä rakastu, Karta idealisteja, Tee työtä omaan laskuusi, ja niin edelleen. Varsinaisesti kirja kertoo yhden nimettömäksi jäävän miehen elämäntarinan, joka seuraa välillä paremmin, välillä huonommin lukujen otsikoita.

Nouseva itä näyttäytyy kaoottisena. Perheen muutettua maalta kaupunkiin mies asuu lopun elämänsä miljoonakaupungissa, jonka esikuva lienee kirjailijan syntymäkaupunki Lahore, nykyisin kymmenmiljoonainen metropoli. Kaupunki kasvaa hallitsemattomasti. Pohjaveden pinta laskee koko ajan. Mies tekeekin omaisuutensa myymällä vettä. Varallisuuserot ovat valtavat. Mies nousee köyhien asuttamalta alueelta, jossa viemärit ovat avo-ojia, upeaan taloon, jonka turvallisuudesta vastaa vartija. Bisneksiä hoitaessaan hän istuu luksusauton takapenkillä. Etupenkillä on turvamies aseen kanssa. Mikään toimi ei onnistu, ellei tunne korruptiokäytäntöjä.

Sattumalla on oma osansa menestyksessä. Isoveli laitettiin töihin heti, kun hän oli tarpeeksi vanha ja isosisko naitettiin nuorena. Perheen kolmantena lapsena mies pääsi kouluun. Hän aloitti jopa yliopistossa, mutta opinnot jäivät kesken.

Vaikka yliopisto nauttii valtion tukea, se kuuntelee herkällä korvalla rahan tahtoa. Pientä maksua vastaan tenttivalvojat katsovat vieruskaverilta lunttaamista läpi sormien. Suuremmasta maksusta joku muu voi tulla suorittamaan tentin puolestasi. Vielä suuremmasta maksusta mitään tenttiä ei tarvita, ja tyhjä paperi muuttuu kuin taikaiskusta parhaaksi arvosanaksi.

Ohje, jota päähenkilömme ei noudattanut, oli Älä rakastu. Hänen ikuisen kaipuunsa kohteeksi muodostui samalla kadulla asunut kaunis tyttö, jolla ei myöskään ole nimeä. Hän on vain kaunis tyttö. Kaunis tyttö perusti oman sosiaalisen nousunsa ulkonäkönsä varaan. Sekä päähenkilön että kauniin tytön tekee sympaattiseksi heidän välisensä side, joka vaikuttaa koko ajan jossakin taustalla ja jonka he kumpikin tunnistavat, vaikka eivät tapaa toisiaan vuosikymmeniin.

Kuinka lyödä rahoiksi nousevassa idässä on toisaalta satiirinen, toisaalta tunteellinen kertomus ihmiselämästä kehittyvässä, tai ainakin muuttuvassa Pakistanissa.

Blogissa Mummo matkalla kirja sykähdytti, ilahdutti, itketti ja riemastutti. Annelin lukuvinkit piti kirjaa kuvauksena Pakistanista yhteiskunnallisine ja sosiaalisine ongelmineen.


Mohsin Hamid: Kuinka lyödä rahoiksi nousevassa idässä
Suomentanut Jaakko Kankaanpää
Otava 2019, 215 s.
Englanninkielinen alkuteos How to Get Filthy Rich in Rising Asia 2013

2 kommenttia:

  1. Olen lukenut kirjailijan Exit Westin. Erikoinen kirja, josta löytyi myös fantasiaa. Siinäkin oli mies ja nainen, vähän epämääräinen juttu. Jotenkin aistin sen oudon pidättyväksi suhteeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Exit West on ilmeisesti tunnetumpi. Sehän on ollut jopa Man Booker -palkinnon ehdokkaana.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.