torstai 31. joulukuuta 2020

Pieni yhteenveto vuoden 2020 luetuista

Vuodenvaihteessa on hyvä katsoa, mitä tuli luetuksi. Luin tänä vuonna tasan 100 kirjaa, mikä on kolmisenkymmentä enemmän kuin yleensä. Lisäys johtuu lisääntyneestä vapaa-ajasta. Enimmäkseen luin romaaneja, yhteensä 72. Niistä 23 oli dekkareita. Novellikokoelmia tuli luetuksi tavallista enemmän eli 7. Luin myös esseitä, näytelmiä ja runoja sekä tietokirjoja, viimeksi mainittuja 12.

Viereisestä taulukosta näkyy, minkämaalaisia kirjat ovat olleet. Suomalaisten osuus pysyy minulla aika vakiona eli on noin neljäsosa. Osiossa Muut on kirjoja 34 maasta. Olen ennenkin yrittänyt lukea kirjallisuutta myös muualta kuin Euroopasta, mutta tänä vuonna aloitin Maailmanvalloitus-haasteen, jossa tavoitteenani on lukea kirjoja mahdollisimman monesta maasta kotoisin olevilta kirjailijoilta. Kaksi kirjaa luin Ranskasta, Tanskasta ja Pakistanista, ja yhden seuraavista maista: Bulgaria, Irlanti, Italia, Itävalta, Latvia, Liettua, Malta, Portugali, Puola, Unkari, Venäjä, Etelä-Korea, Intia, Japani, Angola, Ghana, Kongon tasavalta, Mauritius, Norsunluurannikko, Sambia, Zimbabwe, Antigua ja Barbuda, Argentiina, Bolivia, Kanada, Nicaragua ja Saint Lucia. Eri maiden kirjallisuutta lukemalla pääsee hyvin tutustumaan erilaisiin kulttuureihin.

Kirjat lainaan suurimmaksi osaksi kirjastosta. Yhtään arvostelukappaletta en tänä vuonna lukenut.

Yksi tavoitteeni tälle vuodelle oli lisätä espanjankielisten kirjojen lukemista. Luinkin niitä 8 kappaletta. Suurimman osan kirjoistani luen suomeksi, mutta luin myös kolme ruotsiksi ja englanniksi ja yhden saksaksi.

55 kirjaa oli miesten ja 42 naisten kirjoittamia. Kolmessa novellikokoelmassa oli kirjoittajina sekä miehiä että naisia.

Kirjojen julkaisuvuodet

Luin kahdeksan vuonna 2020 julkaistua kirjaa. Niistä suurin osa on tietokirjoja. Muuten kirjojen ilmestymisvuodet näkyvät keskittyvän edelliselle vuosikymmenelle.

Luin tänä vuonna monta todella hyvää kirjaa. Luin myös pitkään haaveilemani Joycen Odysseuksen. Se on ihan omassa kategoriassaan, joten en vertaa sitä muihin kirjoihin. Muista lukemistani nostan esille seuraavat viisi (aakkosjärjestyksessä kirjailijan mukaan):
Devin kirja on yksi niitä, jonka luin Maailmanvalloitus-haasteen ansiosta.

14 kommenttia:

  1. Hienot tilastot! Ja tuo 34 eri maan kirjallisuuden lukeminen on aivan huippua! Huomasin juuri, että oma kirjallinen karttapalloni on erittäin suppea... Tässä olisikin hyvä haaste ensi vuodelle! /Mari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Helposti tulee luetuksi kirjoja aina samoista maista, jos asiaan ei kiinnitä huomiota. Minä olen kokenut lukualueen laajentamisen hyvin antoisaksi.

      Poista
  2. Paljon olet lukenut. Ihania nuo kirjataulukot! Hyvää tulevaa vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pidän tilastoista. Hyvää uutta lukuvuotta!

      Poista
  3. Sinulla on aina niin hienot graafit! Espanjankielisten kirjojen lisääminen on minunkin listallani. Olen kuunnellut nyt joitakin äänikirjoina ja bloggaan niistä alkuvuodesta teemalla Curso intensivo de español con audiolibros - tai jotain sinnepäin :) Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! En ole uskaltautunut kuuntelemaan espanjaksi. Kielitaitoni on kovin paperiin sidottu. Odotan mielenkiinnolla postausta kokemuksistasi. Hyvää uutta lukuvuotta!

      Poista
  4. Kiva lukea näitä toisten tilastoja, teen omani lähipäivinä. Ja aivan mahtava tuo maitten kirjo. Olen tehnyt hiljakseltaan kirjallista maailmanvalloitusta, mutta tämä vuosi taisi jäädä tosi nihkeäksi siinä suhteessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin on mukava lukea muiden tekemiä yhteenvetoja. Ainakin alkuun on helppo löytää kirjoja uusista maista. Vaikeutunee myöhemmin.

      Poista
  5. Näitä koosteita on aina kiva lukea. Sinulla vaikuttaa olleen hyvä kirjavuosi. Oikein hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjavuoteni oli todella hyvä ja monipuolinen. Hyvää uutta lukuvuotta!

      Poista
  6. Hyvää uutta vuotta 2021!
    Ja tuo maavalikoima on kyllä vaikuttava, varsinkin kun itselläni oli sen suhteen viime vuonna enemmän keskitystä. Ja monia sellaisia maita joiden kirjallisuuden olemassaoloa ei kauheasti tule edes ajatelleeksi, kuten nuo Karibian pikkuvaltiot...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää Uutta Vuotta!
      Pyrkimykseni on jatkaa tänä vuonna harvinaisempien kirjamaiden parissa. Aloitin juuri burundilaisen kirjan.

      Poista
  7. Sinulla on ollut hieno ja monipuolinen kirjavuosi! Minäkin luin H. G. Wellsiä viime vuonna, mutta Aikakone ei päätynyt omien parhaiden tai edes suositeltavien joukkoon, kun annoin sille vain yhden tähden. Liian outo tapaus minun makuuni. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin aika tyytyväinen kirjavuoteeni, kun sitä jälkikäteen tarkastelin. En ole lukenut Wellsiltä mitään muuta kuin Maailmojen sodan. Sitä voin suositella, ei ollut outo.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.