torstai 9. kesäkuuta 2022

Åsa Larsson: Isien pahat teot

Dekkariviikon toinen kirjailijani on Åsa Larsson. Hän julkaisi kymmenen vuoden tauon jälkeen uuden osan Rebecka Martinsson -sarjaan. Isien pahat teot on sarjan päätösosa.

Eläkeläinen Ragnhild Pekkari lähtee veljensä mökille tarkistamaan, onko kaikki kunnossa. Hän löytää alkoholisoituneen veljen kuolleena, mikä ei ole yllätys. Sen sijaan yllätys on toinen ruumis, joka on pakastimessa. Kuollut on 53 vuotta sitten kadonnut mies. Hänen poikansa Börje Ström on entinen nyrkkeilijä ja olympiakultamitalisti. Ström haluaa selvittää, mitä hänen isälleen on tapahtunut, ja houkuttelee eläkkeelle siirtyneen poliisin Sven-Erik Stålnacken tutkimaan tapausta. Murha on vanhentunut, joten poliisilaitos ei tutki sitä.

Rebecka Martinsson on edelleen töissä Kiirunan syyttäjänvirastossa. Hänellä on vaikeuksia ihmissuhteissaan sekä työ- että siviilielämässä. Suhteesta tunturipelastaja ja koirakouluttaja Kristeriin ei ole tullut mitään, vaikka Rebecka edelleen haikailee Kristerin perään.

Mitä minun pitäisi tehdä itselleni? hän ajatteli. En voi olla Månsin kanssa, en voinut olla Kristerin kanssa, en kestä olla yksin, en voi jäädä töihin. Minussa on jokin perustavanlaatuinen vika.”

Rebeckan ainoa todellinen ystävä tuntuu olevan naapurin vanha Civving. Rebeckan sympaattisin ominaisuus on hänen koirarakkautensa. Se on molemminpuolista. Koirat rakastavat häntä.

Kirjan nimi Isien pahat teot viittaa yli viisikymmentä vuotta vanhaan murhaan. Sitä pengottaessa Rebeckallekin paljastuu uusia asioita suvustaan. Larsson on sitonut rikosjuoneen taitavasti mukaan myös Kiirunan nykyisen myllerryksen, jossa kaupunkia ollaan siirtämässä kaivoksen aiheuttaman sortumavaaran vuoksi.

Toukokuinen lumi- ja räntäsade luo tapahtumille suomalaisittain tutunoloisen taustan. Isien pahat teot on hieno jäähyväiskirja Rebecka Martinssonille.


Åsa Larsson: Isien pahat teot
Suomentanut Kirsi Kokkonen
Otava 2022, 566 s.
Ruotsinkielinen alkuteos Fädernas missgärningar 2021

***********

Helmet-haaste: kohta 49. Kirja on julkaistu vuonna 2022.6 kommenttia:

 1. Olen aika tympääntynyt loputtomiin sarjoihin, mutta tämä Larssonin sarja vähän kiinnostaisi. Kivaa, että hän on lopulta tehnyt päätösosan.
  Sivuhuomiona, olen aina ihmetellyt sitä, että Ruotsissa tosiaan murha vanhenee. Suomessahan näin ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murhan vanhenemisesta puhutaan kirjassakin. Murha ei nykyisin vanhene Ruotsissa. Lakia muutettiin, kun Palmen murhan vanhenemisaika 25 vuotta lähestyi. Muutos koski murhia, jotka lain voimaan tullessa eivät olleet vanhentuneet. Kirjan murha on tehty niin kauan sitten, että se oli vanhentunut.

   Poista
 2. Varasin tämän kirjastosta. Suosittu kirja olin alkuu sijalla 300, nyt alle 100. Hienoa että vaikuttaa hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti tämä kannattaa lukea, jos on lukenut sarjan aiemmat osat.

   Poista
 3. Tämä on ollut minulle yksi parhaimpia dekkarisarjoja mitä tiedän. Mahtava loppukirja, jota kannatti odottaa kymmenen vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rebecka Martinsson -sarja on ollut minunkin suosikkejani.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.