tiistai 14. kesäkuuta 2022

Goethe Frankfurtissa, Grimmit Hanaussa ja Gutenberg Mainzissa

 
Lyhyellä Saksan matkalla kävin muutamassa kirjallisessa kohteessa. Frankfurtissa on Goethe Haus. Se on Goethen asuintalo, joka on onnellisesti selvinnyt vuosisatojen mullistuksista. Goethe oli aikansa menestyskirjailija, ja varakkuus näkyy talosta. Se on kolmikerroksinen, huoneiden käyttötarkoitus tiedetään, ja alkuperäistä esineistöä on säilynyt. Kirjastohuoneen kirjat on suojattu lasiovisilla kaapeilla. Museossa käydessäni siellä oli pari koululuokkaa opettajansa johdolla tutustumassa kansalliskirjailijaan.

Frankfurtin lähellä on pikkukaupunki Hanau. Sieltä olivat kotoisin satuja koonneet Grimmin veljekset. Heidän patsaansa on kaupungintalon edustalla, mutta sitä kiinnostavampia ovat satuhahmoista tehdyt patsaat. Niitä seuraamalla tulee kierretyksi kaupungin keskusta. Alla olevissa kuvissa on neljä tuttua hahmoa: Lumikki, Ruusunen, Punahilkka ja Saapasjalkakissa.


Gutenberg oli kotoisin Mainzista ja asui siellä lähes koko elämänsä. Hänen ajoistaan 1400-luvulta ei ole oikeastaan säilynyt mitään konkreettista. On vain tietoja, että "tässä kohdassa olleessa talossa oli  Gutenbergin ensimmäinen painoverstas" ja niin edelleen. Gutenberg-museossa on yksi kerros Gutenbergin elämänvaiheille (esittelytekstit ovat lähes yksinomaan saksaksi). Muuten museo kertoo kirjapainotaidon kehityksestä. Painettuja kirjoja siellä on 1400-luvulta lähtien, arvokkaimpana Gutenbergin painama Raamattu. Museon ympärillä Mainzin keskusta oli kaunis ja ainakin kesäisenä perjantaina vilkas.
6 kommenttia:

 1. Kivoja kohteita! Kesällä on mukava matkustaa.

  VastaaPoista
 2. Hurmaavia nuo Grimmin satuhahmojen patsaat! Kaikkea mielenkiintoista näit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutakin näin, mutta kirjasin tähän jollakin tavalla kirjoihin liittyvät kohteet.

   Poista
 3. Moikka

  Mun nimi on Niina Niskanen ja olen englanninkielisen Pikku Naisia podcastin vetäjä ja Alcott tutkija. Olen tällä hetkellä kääntämässä podcastia suomeksi. Podcast käsittelee kirjalija Louisa May Alcottin elämää monilta eri kantilta sekä Pikku Naisia kirjoja ja siitä tehtyjä lukemattomia versioita.

  Olen tehnyt video esseen Alcottin rakkaudesta saksalaiseen kulttuuriin ja kirjallisuuteen, sekä filosofiaan ja myös siihen miten saksalainen kirjallisuus näkyy Pikku Naisissa (ja erityisesti Alcottin palvoma Goethe) Jos olet kiinnostunut aiheesta, toivotan sinut tervetulleeksi katsomaan videota ja siihen saa myös suomeksi tekstitykset ja jos tämä podcast kiinnostaa minulle voi laittaa toiveita ja jaksoehdotuksia. Aiempaa tuntemusta kirjaa tai kirjalijaa kohtaan ei edellytetä :)

  Video essee https://www.youtube.com/watch?v=OlcAPh_yWAY&ab_channel=LittleWomenChannel

  Podcast https://open.spotify.com/show/4BwjKK94f3qkt4GDdFpai0

  VastaaPoista
 4. Vilkaisin esseetäsi (kuuntelen sen kunnolla myöhemmin) ja podcastiasi. Hienoilta vaikuttavat. Minun tyttökirjasuosikkejani olivat Montgomeryt, mutta olen toki lukenut myös Pikku naisia.

  VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.