keskiviikko 28. syyskuuta 2022

Torstaina 6.10. saamme uuden nobelistin

 
Tämän vuoden nobelistit ilmoitetaan 3.10. lokakuuta. Kirjallisuuden vuoro on torstaina. Jätän tänä vuonna järjestämättä perinteisen Nobel-kyselyni, koska se on herättänyt viime vuosina hyvin vähän kiinnostusta. Sen sijaan kirjoitan muutaman oman ajatukseni palkinnosta.

Lähden siitä, että tänä vuonna palkitaan nainen. Lisäksi toivoisin, että palkittu kirjoittaisi jollakin muulla kielellä kuin englanniksi. Viidestä viimeisimmästä nobelistista kolme on kirjoittanut englanniksi. Muillakin kielillä julkaistaan hyvää kirjallisuutta. Vedonlyöjien listoilla Annie Ernaux on varsin korkealla. Hän kirjoittaa ranskaksi, joten hän sopisi toiveisiini. Häneltä on lisäksi suomennettu kirjoja, joten häneen pääsisi heti tutustumaan. Ernaux on kuitenkin eurooppalainen, ja nobelisteissa olisi hyvä päästä pois Eurooppa-keskeisyydestä.

Espanjankielinen kirjallisuusalue on valtavan laaja, mutta siitä huolimatta löysin tutkimieni vedonlyöjien listoilta vain yhden espanjaksi kirjoittavan kirjailijan (Meksikosta). Luen jonkin verran espanjaksi, mutta on aika vaikea nimetä ehdokasta nobelistiksi. Äskettäin luin viime vuonna Cervantes-palkinnon saaneen uruguaylaisen Cristina Peri Rossin novellikokoelman. Yhden kirjan perusteella ei oikein voi muodostaa käsitystä kirjailijasta, varsinkin kun muistetaan, että Nobel myönnetään enemmänkin koko tuotannosta, niin kuin muuten Cervantes-palkintokin.

Afrikkalaisilta naisilta, jotka eivät kirjoita englanniksi, olen lukenut yhden romaanin ruandalaiselta Scholastique Mukasongalta. Hänet on mainittu jo useana vuonna nobelistiehdokkaiden joukossa toisin kuin Peri Rossi. Ehkä palkinto ei kuitenkaan mene kahtena peräkkäisenä vuonna Afrikkaan. Toisaalta se on mennyt usein monena peräkkäisenä vuonna Eurooppaan.

Aasia on alue, joka on jäänyt Nobeleissa aika lailla paitsioon. Palkittuja on vain viisi, yksi Intiasta ja kaksi Kiinasta ja Japanista, kaikki miehiä. Vedonlyöjiltä löysin kaksi kiinalaista naista nimiltään Xi Xi ja Can Xae sekä eteläkorealaisen, jonka nimi on Claudia Lee Hae-in. Korealainen nobelisti olisikin jotain aivan uutta.

Viime vuonna Nobel-komitea valitsi voittajan kaikkien veikkausten ulkopuolelta. Katsotaan, miten tänä vuonna käy.

8 kommenttia:

  1. Annie Ernaux'n lisäksi muistaakseni Anne Carson oli korkealla vedonlyöjissä, niin tänäkin vuonna. Salman Rushdie on myös ajankohtainen oikeudettoman hyökkäyksen vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne Carson on tosiaan korkealla veikkauksissa, mutta hän kirjoittaa englanniksi, ja minä hain kirjoituksessani muilla kielillä kirjoittavia. Rushdielta olen lukenut kaksi kirjaa. Erinomaisia molemmat.

      Poista
  2. Mielenkiintoisesti esittelit vaihtoehtoja! Scholastique Mukasongan kirja vaikutti bloggauksesi perusteella kiinnostavalta ja merkitykselliseltä, joten hän voisi hyvinkin ansaita Nobelin palkinnon, ja korealainen nobelisti olisi tosiaan uutta. Kummallista, ettei espanjalaiselta kielialueelta veikata nyt yhtä enempää, koska valinnanvaraa luulisi olevan. Eivätkö espanjankieliset kirjailijat ole kuitenkin menneisyydessä saaneet aika paljon nobeleita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos en väärin laskenut, niin espanjankielisiä nobelisteja on yksitoista. Olin hämmästynyt, kun huomasin tuon puutteen. Javier Marías on pitkään ollut listoilla, mutta hän kuoli tämän kuun alkupuolella (11.9.)

      Poista
  3. On kyllä kiintoisaa nähdä, kuka voittaa, vaikken hirveästi nobelisteja lue. Vieläkään en ole ehtinyt Loppuelämiin, tosin eipä ole tullut kirjastossa vastaankaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusien nobelistien lukemisella ei ole mitään kiirettä. Heidän kirjansa ovat - ainakin niiden pitäisi olla - sellaisia, että eivät vanhene muutamassa vuodessa.

      Poista
  4. Aika kulkee nopeasti. Vasta kesällä luin tuon Loppuelämät. Handkea ja Glückia en ole lukenut. Luin tänä vuonna kiinalaisen Chi Zijian teoksen Puolikuu, joka on huikean hyvä teos evenkeistä, joka on eräs alkuperäisheimo Kiinassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistankin lukeneeni bloggauksia Puolikuusta. Chi Zijian voisi olla hyvä ehdokas.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.