maanantai 26. syyskuuta 2022

Petra Rautiainen: Meren muisti

 

Meren muisti on sivumäärältään pieni kirja isoista asioista: ilmastonmuutoksesta, öljynporauksesta merialueilla, valaista.

”Kuuroutumisen vuoksi valaat alkavat käyttäytyä arvaamattomasti.”

”Syy ei voi olla siinä, että öljynporaus – , mutta en pääse edes ajatusta loppuun, sillä samassa minä tiedän. Minä tiedän, mitä jatkuvaa, kovaa melua meren syvyyksissä on ja että sitä ei voi päästä pakoon. Ja että Jäämeri on vielä säästynyt siltä.

Aapa palaa kotiseudulleen Norjaan Tenojoen varteen 1980-luvulla. Hän on lähtenyt sieltä parikymmentä vuotta aiemmin. Nyt hän on öljy-yhtiön PR-töissä. Tarkoitus on kuvata Aapan käsikirjoittama dokumentti, joka ylistää öljyn positiivista merkitystä maailmalle. Aapa on aluksi äkäinen ja ilkeä, eli ei mikään mukava ihminen. Kotikylässään hän kohtaa menneisyyteensä ja löytää tulevaisuutensa. Hän muuttuu.

Aapan tarinan rinnalla kirjassa kulkee päiväkirja, jossa kerrotaan tutkimusaluksen matkasta lämpenevälle Jäämerelle.

Merijää on nyt särkynyt altamme kokonaan ja jäälautat ajelehtivat sinne tänne. Emme enää matkaakaan koilliseen, vaan todennäköisesti joudumme laskeutumaan takaisin etelään. Se tietäisi koko operaation lopettamista, joten yritämme jatkaa vielä muutaman päivän.

Meren muisti näyttää meille lämpenemisen seurauksia ja muistuttaa, että tutkijat varoittivat ilmastokatastrofista jo 1950-luvulla. Jos varoitukset olisi otettu vakavasti, emme olisi nykytilanteessa.

Toivottavasti mahdollisimman moni lukija löytää Meren muistin mukana Jäämerelle.


Petra Rautiainen: Meren muisti
Otava 2022, 208 s.

***********

Helmet-haaste: kohta 31. Kirjassa on jotain sinulle tärkeää.

4 kommenttia:

 1. Kiitos kiinnostavasta postauksesta, tämä meni varaukseen!
  Meri yleensäkin ja Finnmarkin alue Jäämerineen on tuttua ja rakasta seutua monilta pohjoisen antoisilta reissuilta, joten odotan mielenkiinnolla, mitä Meren muisti minulle kertoo;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäämeri on kirjassa niin tärkeässä osassa, että se on lähes yksi henkilöistä.

   Poista
 2. Tämä on pieni suuri kirja. Aivan uskomattoman tärkeä kirja <3

  VastaaPoista
 3. Tärkeä, kyllä. Siksi juuri toivon, että mahdollisimman moni lukisi sen.

  VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.