lauantai 10. syyskuuta 2022

Cristina Peri Rossi: La rebelión de los niños

 

Uruguaylainen Cristina Peri Rossi sai vuoden 2021 Cervantes-palkinnon. Palkinto on espanjankielisen kirjallisuuden arvostetuin, vaikka se ei ole rahallisesti suurin. Cervantes-palkinto myönnetään elämäntyöstä, eikä yksittäisestä teoksesta. Tunnettuja palkinnon saaneita ovat muun muassa Eduardo Mendoza, Mario Vargas Llosa ja Jorge Luis Borges. Peri Rossi asuu Espanjassa, jonne joutui pakenemaan Uruguayn sotilasdiktatuurin aikana 1970-luvun alussa.

La rebelión de los niños (Lasten kapina) on novellikokoelma. Niminovelliin Peri Rossi on liittänyt huomautuksen, että se on kirjoitettu vuotta ennen kuin sotilaat ottivat vallan Uruguayssa. Huomautus on paikallaan, sillä novelli kertoo maasta, jossa sotilaat hallitsevat kukistettuaan radikaalin kansannousun. Novelli kuvaa uudelleen sijoitettujen lasten taideprojektin loppunäyttelyä. Kahden 14-vuotiaan nuoren, Lauran ja Rolandon, keskustelusta selviää maan tila. Heidän vanhempansa on joko tapettu tai viety vankileiriin. Lapset on sijoitettu perheisiin, joiden on tarkoitus kasvattaa heistä yhteiskuntaan sopeutuvia. Rolandon pikkuveli on viety ankeaan kasvatuslaitokseen. Lauran näyttelyyn rakentama vettä suihkuttava mekanismi voittaa näyttelyn pääpalkinnon, mutta kun Laura käynnistää mekanisminsa uudelleen, se suihkuttaa bensiiniä ja koko näyttelyrakennus vieraineen palaa. Laura ja Rolando poistuvat paikalta.

Muutamassa muussakin novellissa viitataan sotilaisiin. Novellissa Pico blanco y alas azules (Valkea nokka ja siniset siivet) pieni Pablo näkee ensimmäisen kerran lentävän linnun ja on suunnattoman hämmästynyt. Tästä hänen äitinsä pääsee ajatukseen siitä, miten joku ensimmäisen kerran havaittu herättää hämmästystä, mutta toistuessaan siitä tulee tavallista. Sotilaissa prosessi kulkee toisinpäin. Tavallisista asioista tulee outoja, ja se ilmenee, kun he tekevät kotietsintöjä. Novellissa La anunciación (Ilmestys) poika leikkii yksin rannalla, kun sinne tulee nainen, jota hän luulee Neitsyt Mariaksi. Oikeasti nainen pakenee sotilaita. Hän levähtää hetken, ja poika alkaa tuoda hänelle lahjaksi aarteitaan, erikoisia kiviä ja muuta vastaavaa. Novellin loppu on surullinen. Tästä novellista pidin kovasti sen tunnelman vuoksi.

Toinen suosikkini oli novelli Feliz cumpleaños (Hyvää syntymäpäivää), jossa pikkupoika piti äidistään niin paljon, että halusi kiihdyttää aikaa ja kasvaa nopeasti voidakseen mennä naimisiin äidin kanssa. Kun hän etsii keinoa, jolla ajan juoksua voisi nopeuttaa, hän ymmärtää aikuisten vastaukset kysymyksiinsä aivan omalla, konkreettisella tavallaan. Novellissa pohditaan ajan kulumista.

Yhtä lukuun ottamatta novelleissa on pääosassa lapsi tai lapsia, ja aiheena ovat aikuisten maailman ongelmat, joiden vaikutukset säteilevät lapsiin.

Cristina Peri Rossin novellit olivat tyyliltään vaihtelevia, mutta ajatuksiltaan sellaisia, että  voisin hyvin lukea hänen tuotantoaan lisää.


Cristina Peri Rossi: La rebelión de los niños
Seix Barral 1988, 2. painos, 139 s.
Ilmestynyt ensimmäisen kerran 1980

4 kommenttia:

  1. Monessa espanjankielisessä maassa on hurja historia, joten ei ihme että se sitten näkyy kirjallisuudessakin. Tätäkään ei ilmeisesti ole suomennettu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peri Rossilta ei ole suomennettu mitään. Hänellä on laaja tuotanto, novellien lisäksi romaaneja ja runoja. Olisi paljon, mistä valita.

      Poista
  2. Minäkin pidin Peri Rossin novellista eteläamerikkalaisten naiskirjailijoiden antologiassa, ja siinäkin oli lapsi keskeinen henkilö. Kiva kun luit häneltä kokonaisen kirjan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Halusin tutustua tähän Cervantes-palkinnon saaneeseen kirjailijaan, jota en tuntenut ennestään.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.