keskiviikko 14. syyskuuta 2022

Kaisa Pulakka: Kurittomat

 

Kurittomat. Jumalattaria, nykynaisia ja muita kauheita akkoja pohjautuu Kaisa Pulakan radiosarjaan Kauhee akka vuodelta 2018. Ehkä siitä johtuen teksti on räväkkää ja sellaisena hauskaa lukea.

Pulakka ruotii mytologisia naishahmoja, joita on pidetty jollakin tavalla hankalina. Hän katsoo kohteitaan traditiosta poikkeavalla tavalla eli ”vinoon” kuten hän itse sanoo. Hän kuljettaa lukijan myyteistä ja tarinoista nykyaikaan ja kirjoittaa sekaan omia kokemuksiaan. Myyteillä on yhä vastineensa.

Ensimmäinen kauhea akka on Lilith, juutalaisen kansanperinteen ensimmäinen nainen ja Aatamin ex-vaimo, joka osasi sanoa miehelle ei. Muita – ehkä tutumpia – ovat muun muassa Pandora, joka päästi maailmaan pahuuden, hirviöanoppi Louhi ja femme fatale Kirke. Monet myyttiset naishahmot esiintyvät samantapaisina eri kulttuureissa kuten maailmansynnyttäjäjumalattaret, kreikkalaisten Gaia, kiinalainen Izanami ja meksikolainen Coatlicue muutaman mainitakseni.

Äitimyytistä tulee tietysti ensimmäisenä mieleen Neitsyt Maria, josta myös Pulakka kirjoittaa. Suomalaisittain myyttinen on Lemminkäisen äiti.

Näitä poikiensa vuoksi kärsiviä äitejä suomalainen kerrontaperinne on tulvillaan. Kehtaan jopa väittää, että kyseessä on suomalaisen naisen arkkityyppi. Yksi parhaista esimerkeistä lienee Niskavuoren vanha emäntä. Hella Wuolijoen Niskavuori-saagassa vanhaemäntä kärsii ensin oman miehensä alkoholismin ja uskottomuuden ja sen jälkeen selvittää asiat levottoman poikansa jäljiltä. Siinä sivussa hän hoitaa perheen, tilan ja talouden.

Kurittomat on vanhojen myyttien vauhdikas tuuletus. Siinä on tietoa, uutta tulkintaa ja omia mielipiteitä. Kuvitus on hieno. Kirjassa on kuvia aiheeseen liittyvistä maalauksista ja veistoksista. Niiden lisäksi Pauliina Mäkelä on tehnyt kirjaan kuvia. Kansi on myös hänen.  


Kaisa Pulakka: Kurittomat
Atena 2021, 199 s.

***********

Kurittomissa on niin monta jumalatarta, että sijoitan kirjan Helmet-haasteen kohtaan 20. Kirjan hahmoilla on yliluonnollisia kykyjä.

6 kommenttia:

  1. Tämä täytyy kyllä lukea! Kuulostaa tosi hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurittomat on poikkeuksellisesti sekä hauska että tietoa lisäävä.

      Poista
  2. Tää oli kyllä ihan mahtava! Sekä kirja, että podcast-sarja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En huomannut Pulakan podcastia, mutta hyvä, että tulin lukeneeksi kirjan.

      Poista
  3. Noista myyteistä olisi minunkin hyvä lukea tämmöinen uusi päivitys.

    VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.