Vuoden vaihtuessa katselen taas lukutilastojani. Luen nykyisin noin 100 kirjaa vuodessa, muutaman yli tai muutaman alle. Vuonna 2024 luin 99 kirjaa. Kolme dekkaria kuuntelin, yhden tietokirjan luin puhelimelta ja kaikki muut luin perinteisinä paperikirjoina.
Suomalaisia kirjoja on tietysti eniten ja usein espanjalaisia ja brittiläisiä myös paljon. Sen jälkeen maat vaihtelevat satunnaisesti. Kuvan kohdassa Muut on 23 maata. Kirjallinen maailmanvalloitukseni eteni viidellä maalla: Pohjois-Makedonia, Palestiina, Botswana, Kamerun ja Sudan. Suomen lisäksi luin muilla kielillä: 12 kirjaa espanjaksi, 4 englanniksi ja yhden sekä ruotsiksi että saksaksi.
Romaanit ovat kirjallisuuden laji, jota luen eniten. Olen luokitellut dekkarit erikseen. Tietokirjoja on kohtuullisen paljon. Runoja ei näyttäisi olevan, paitsi että on: yksi lastenrunokirja Helmet-haasteeseen, mutta sijoitin sen lastenkirjoihin.
Seuraan kirjojen alkuperäisiä ilmestymisvuosia, koska minusta lukiessa pitää ottaa huomioon, onko kirja julkaistu esimerkiksi vuonna 2010 vai 1910. 2020-luku on jo niin pitkällä, että se alkaa erottua aiemmista vuosikymmenistä, vaikka luen edelleen myös vanhempaa kirjallisuutta. Vuonna 2024 ilmestyneitä kirjoja luin 12, mikä on minulle paljon. Viisi niistä oli tietokirjoja.
Kirjoja valitessani en ajattele kirjailijan sukupuolta, mutta useimmiten tulen lukeneeksi lähes yhtä paljon naisten ja miesten kirjoittamia kirjoja. Nyt miesten kirjoittamia oli 49 ja naisten 47. Lopuissa kolmessa kirjassa kirjoittajina oli molempia. Olen seurannut myös sitä, minkä verran luen itselleni uusia kirjailijoita. Edellisinä neljänä vuotena uusia kirjailijoita oli 56–58 %. Nyt osuus putosi jostain syystä 44 prosenttiin.
Tilastoja mielenkiintoisempaa saattaa olla tieto vuoden parhaista kirjoista. Listaan viisi parasta lukukokemustani, mutta en laita kirjoja paremmuusjärjestykseen. Listaus on aakkosjärjestyksessä.
- Jon Fosse: Aamu ja ilta
- Cormac McCarthy: Stella Maris
- Marilynne Robinson: Jack
- Pirkko Saisio: Suliko
- José Saramago: Elefantin matka
Varsinkin Marilynne Robinsonia suosittelen kaikille. Jos et ole lukenut, kokeile!
Hyvännäköisiä tilastoja, vaan onpa sinulla ollut paljon uutuuksia.
VastaaPoistaTuo Robinson on nimenä putkahdellut esiin ja kuvauksesi kirjasta vaikuttaa kiinnostavalta, täytyy ottaa jossain vaiheessa lukuun.
Luulen, että saattaisit pitää Robinsonista.
PoistaVoisihan tuota Fossea yrittää, vaikka minullakin on ollut sama ajatus kuin sinulla näköjään ennen aloittamista, että olisi turhan vaikea luettava. Robinsonia ei ilmeisesti ole suomennettu
VastaaPoistaRobinsonilta on suomennettu Gilead, joka sai Pulitzerin, ja Kotiin. Ne liittyvät löyhästi Jackiin, mutta ovat täysin itsenäisiä. Lisäksi on suomennettu hänen esikoisteoksensa Talonhaltijat.
PoistaKiitos! Omituisesti toimii meidän kirjaston haku, etsin suomennoksia kirjailijan nimellä eilen, enkä saanut yhtään osumaa. Näillä kirjojen nimillä ne kyllä löytyivät 🤔
PoistaEipäs kun oma vika, olin kirjoittanut etunimen väärin, Marilyn...
PoistaPääasia, että löytyivät!
PoistaMinulla oli Saision Suliko jo kerran lainassa, mutta jouduin palauttamaan pikalainan ennen kuin pääsin kirjan tarinaan sisälle. Uusi vuosi ja uusi yritys siis!
VastaaPoistaKannattaa yrittää uudelleen. Toivottavasti saat kirjan käsiisi.
PoistaFossen pienoisromaanin laitan lukulistalle - vaikutti tosi kiinnostavalta! Mukavaa, että saatiin häntä suomennettua nopsaan palkinnon jälkeen. Robinsonin Gilead odottelee minulla hyllyssä. Hyvää alkanutta kirjavuotta 2025 sinulle 🤗.
VastaaPoistaKiva, että sait vinkkejä.
PoistaHyvää uutta lukuvuotta sinullekin!