lauantai 8. lokakuuta 2011

Brian J. Robb: Johnny Depp. Kapinallinen

Etsin kirjastosta, olisiko siellä jonkun mielenkiintoisen filmitähden elämäkertaa, jota en ollut lukenut, ja löysin tämän Brian J. Robbin kirjan Johnny Deppistä. Valitsen katsomani elokuvat ohjaajan ja aiheen perusteella, enkä näyttelijöiden vuoksi. Siitä huolimatta luen mielelläni filmitähtien elämäkertoja. Deppin elokuvia olen nähnyt kymmenen kappaletta. Syynä on pitkälti se, että pidän ohjaaja Tim Burtonista (Saksikäsi Edward, Ed Wood, Päätön ratsumies, Jali ja suklaatehdas).

Pidin Robbin kirjassa siitä, että siinä keskitytään elokuviin. Yksityiselämä kuuluu tietysti tällaiseen kirjaan, mutta sillä ei mässäillä. Deppin nuoruusvuodet ja alkoholi- ja huumesekoilut kerrotaan lyhyesti. Koska en lue juoru- enkä naistenlehtiä, en edes tiennyt Deppin seurustelleen Winona Ryderin ja Kate Mossin kanssa, ja että hänen puolisonsa ja lastensa äiti on Vanessa Paradis.

Deppin elokuvat käsitellään perusteellisesti, viimeisenä Tim Burton's Corpse Bride vuodelta 2005. Kunkin elokuvan kohdalla kerrotaan, miksi ohjaaja on tehnyt juuri sen elokuvan, miksi hän on halunnut Deppin mukaan ja miksi Depp on valinnut elokuvan. Johnny Depphän on tunnettu joskus oudoista roolivalinnoistaan. Lainaus Deppiltä: " Minusta on vain luontevampaa näytellä sellaisia rooleja - niihin on jotenkin helpompi samaistua kuin 'tavallisiin' roolihahmoihin. Inhoan itsestäänsevyyksiä, ne eivät herätä minussa minkäänlaista vastakaikua."  Elokuvien saama vastaanotto käydään läpi. Kirjassa on lainauksia arvosteluista, jotka ovat yleensä Deppiä kehuvia, mutta arvosteluista löytyvät myös kirjan harvat negatiiviset kommentit.

Kirjassa on aika paljon painovirheitä. Lisäksi suomennoksessa ihmetyttää se, että on jätetty suomentamatta joitakin nimityksiä, joille on olemassa vakiintunut suomenkielinen vastine. Esimerkiksi kirjassa mainitaan Venetsian elokuvajuhlien Golden Lion -palkinto ja Spider-Man-elokuvat.

Kirjan kanteen on valittu kuva Deppistä Pirates of the Caribbean -elokuvien kapteeni Jack Sparrowina, varmaan myynnin edistämisen vuoksi. Katsoin televisiosta ensimmäisen Pirates of the Caribbean -elokuvan Mustan helmen kirous, koska halusin nähdä, millainen se on. Olihan se aika huvittava. Elokuva on tietysti osittain tarkoitettukin humoristiseksi, mutta epäilen, että hymyilin väärissä kohdissa.

Brian J. Robb: Johnny Depp. Kapinallinen
Suomentaja Jouni Porio
Minerva Kustannus Oy 2007, 319 s.

5 kommenttia:

 1. Hyvä postaus.

  Minä en ole koskaan lukenut elokuvatähdistä tehtyjä elämänkertoja. Elokuvan harrastajille nämä voivat olla antoisia. Muistaakseni ainakin Susan Sarandonista ja Harrison Fordista olen lukenut, että tähteys ei ole tullut nuorena, vaan ovat tehneet töitä ennen sitä ja töitä sen eteen :)

  VastaaPoista
 2. Deppiä on auttanut tähdeksi tuloon hänen ulkonäkönsä. Toisaalta kesti aika kauan ennenkuin hänestä tuli suuren yleisön suosikki, koska hän valitsi outoja elokuvia. Kirjasta selviää, kuinka perusteellisesti Depp valmistautuu rooleihinsa. Näyttelijäkoulutusta hänellä ei ole.

  VastaaPoista
 3. Hei (:
  Tulen tälläisenä tuntemattomana kommentoimaan todella myöhässä, mutta eikai tuo mitään. Teki vain mieli kommentoida että itsekkin luin tuon kirjan tässä viikko sitten koulutehtävänä, ja pidin kyllä todella! Oli hienoa, että teoksessa keskityttiin elokuviin ja sivuseikkana kerrottiin aina sen hetkistä elämäntilanetta, eikä toisinpäin. Tietysti omalla tavallaan Deppin elämä on mielenkiintoista, mutta kuten kirjassakin on kerrottu, hän inhoaa julkisuutta, joten miksi tehdä kirja asiasta jota kohde vihaa? Rahan takia? Kyse kuitenkin on esiintyvästä taiteilijasta ei BB- tähdestä :D Mutta kiitos tästä, hienon tekstin kirjoitit (:

  VastaaPoista
 4. Saara, kiitos kommentista. On todella kiva saada kommentteja myös joskus aiemmin kirjoitettuun juttuun, eikä vain uusimpiin.

  VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.