lauantai 24. maaliskuuta 2012

Inhottavin kirjallinen hahmo?

Aloin lukea Charles Dickensin teosta Hard Times (siitä tulee blogikirjoitus aikanaan) ja kirjan alussa Dickens esittelee henkilöitä omaan tapaansa: ulkonäkö ja luonne vastaavat toisiaan. Minulle tuli heti mieleen Uriah Heep, David Copperfieldin paha henki.

Uriah Heep - matomaisen kiemurteleva olemus, kierot teot ja aikomukset. Vieläkin saan inhon väristyksiä. Uriah Heep on inhottavin tapaamani kirjallinen luomus.

Onkohan muilla vastaavia inhokkeja?

10 kommenttia:

 1. Ahh.. Minulle tuli heti mieleen Bulgakovin Saatana saapuu moskovaan -kirjasta iso musta kissa, Begemot. Joka siis todellisuudessa oli käsittääkseni joku demoni.

  Valintani saattaa kyllä johtua päättymättömästä epäluulostani ja inhotuksestani kissoja kohtaan.

  Joka tapauksessa, venäläiset kirjailijat osaavat kyllä keksiä inhottavia henkilöitä/otuksia teoksiinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen valinta... Venäläisistä klassikoista löytyy monta inhottavaa henkilöä.

   Poista
 2. David Copperfield on tärkeä teos, taikuri on nimeltään David Copperfield ja Uriah Heep oli hevibändi luullakseni, olen lukenut teoksen, jäsentynyttä mielikuvaa ei ole enää teoksesta :)

  Cedi Missä kuljimme kerran ei ollut miellyttävä henkilö eikä kirkkoherran poika Täällä Pohjantähden alla trilogiassa, mutta parhaiten muistan Gerébin joka petti omansa Koulupojissa, ja Huckleberry Finnin isän Huckleberry Finnissä ja Intiaani-Joen Tom Sawyerin seikkailussa. Tämä johtuu siitä, että luin ne pienenä, joten ne ovat jääneet parhaiten mieleen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla olikin monta inhokkia. Tuo Ilmari Salpakari on aika hyvä ehdokas. Intiaani-Joesta minulle on jäänyt mieleen lähinnä hänen loppunsa.

   Poista
 3. Jane Austen loi lukuisia antoisia inhokkeja, mutta ykköseksi tarjoan Mansfield Parkin rouva Norrista. Niitä muita kohtaan voi osoittaa vielä jonkinlaista ymmärrystä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, mitä sanot Austenin hahmoista. Hänellä oli lisäksi samaan tyyliin kuin Dickensillä noita yhtäläisyyksiä luonteen ja ulkonäön välillä.

   Poista
  2. Totta, Norris oli ihan superkamala ämmä. Vastaan siis saman kuin hdcanis :)

   Poista
 4. Hyvä kysymys, mutta en keksi mitään nasevaa näin yhtäkkiä. Täytyy yrittää miettiä!

  VastaaPoista
 5. Tätä olen itsekin miettinyt viime aikoina ja ajatellut ihan samaa, että Uriah Heep on kyllä aika niljakas hahmo. Nyt tätä kirjoittaessa tulee kyllä mieleen yksi toinenkin inhottava hahmo, Harriet Beecher Stowen Setä Tuomon tuvasta herra Legree on kyllä melkoisen inha äijä.

  Kirjablogini löytyy täältä:
  http://www.sheferijm.vuoedatus.net

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio tuo herra Legree. Siitä ei ole kauan, kun luin Setä Tuomon tuvan viimeksi uudelleen, mutta eipä tullut itselleni herra Legree mieleen.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.