torstai 15. maaliskuuta 2012

John le Carré: Pappi lukkari talonpoika vakooja


 
Pappi lukkari talonpoika vakooja on ajankohtainen sen pohjalta tehdyn elokuvan vuoksi. Elokuvaa en ole nähnyt. Kirja on ilmestynyt jo 1974 ja suomeksikin samana vuonna.

John le Carré kirjoittaa vakoojaromaaneja. Hän on itse aikanaan työskennellyt Iso-Britannian tiedustelupalvelussa. Kirjassa Pappi lukkari talonpoika vakooja aiheena on tiedustelupalvelun ylimmälle tasolle soluttautuneen myyrän etsiminen. Erään epäonnistuneen operaation jälkeen le Carrén kirjojen päähenkilö George Smiley on jäänyt eläkkeelle (oikeastaan saanut potkut monen muun ohella). Mutta häntä tarvitaan tähän vaikeaan tehtävään, myyrän löytämiseen.

Kirjassa on paljon henkilöitä ja nimiä, ja Smileyn alkaessa selvitellä tapahtumia niitä kuvataan takautumina sekalaisessa järjestyksessä. Jouduin jopa muutaman kerran selaamaan taaksepäin selvittääkseni, kuka joku henkilö nyt olikaan ja miten hän liittyi muihin. Tämä on erittäin harvinaista, yleensä minun ei tarvitse tehdä niin. No, kaikki selvisi aikanaan. Valitettavasti myyrän henkilöllisyyttä ei ollut vaikea arvata. Ehdokkaitakin oli vain neljä.

Koska le Carré on itse ollut vakooja, hän tietänee, mistä kirjoittaa. Tällaisesta tavallisesta ihmisestä tuntuu käsittämättömältä, että joku voi elää niin: jokaisessa lauseessa, jokaisessa teossa on salainen merkitys. Kehenkään ei voi luottaa.
"Tulin ihan ksenofobiseksi ja epäluuloiseksi. Johtuu siitä, että on ulkopuolella: ei luota enää edes parhaisiin ystäviinsä. Heihin luottaa, niin, vähemmän kuin tuntemattomiin."
"Sir, kysyisin sir, mitä on hengissäpysyminen? Hengissäpysyminen, sir, on samaa kuin rajaton kyky epäillä." 
Kirjassa kuvataan joitakin voimakkaita tapahtumia, joilla on todella ikäviä seurauksia. Ihmiset pysyvät kuitenkin koko ajan hieman etäisinä. Kirja on esitystavaltaan kuivahko, ehkä brittiläinen, tai sellainen kuin brittiläisen ajatellaan olevan.

John le Carré: Pappi lukkari talonpoika vakooja
Suomentanut Eero Mänttäri
Tammi 2012, 3. painos. 308 s.
Alkuperäisteos Tinker, Tailor, Soldier, Spy, 1974

4 kommenttia:

 1. Kiitos tästä Margit! Kuivahko brittiläinen kuulostaa hyvältä, elokuvaa en ole nähnyt mutta haluan ehdottomasti sekä lukea että katsoa tämän.

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä, olen lukenut kirjan jossa päähenkilö loikkasi lopulta Lontoosta Moskovaan, tämänkin voisin lukea?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä ihan luettava kirja on. Minä en ole lukenut muita le Carrén kirjoja, joten en osaa vertailla.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.