maanantai 8. elokuuta 2016

Poznanskin Vii5i ja Salzburg

Hohensalzburgin linna kaupungin yläpuolella
Ursula Poznanskin dekkarit sijoittuvat Salzburgiin. Kävin siellä kesälomamatkallani ja minusta on aina mukava lukea matkakohteeseen sijoittuvia kirjoja.

Poznanskin kirjoissa rikoksia tutkivat poliisit Beatrice (Bea) Kaspary ja Florin Wenninger. Vii5i on sarjan aloitusosa. Sen ideana on geokätköily. Ensimmäisen ruumiin jalkapohjiin on tatuoitu koordinaatit, joiden kohdalta löytyy kätkö. Kätkön sisältö on epämiellyttävä, kuten arvata saattaa, mutta siellä on myös vinkkejä, joiden perusteella löytyy seuraava kätkö; ja niin edelleen, viidenteen kätköön saakka.

En kerro itse kirjasta sen enempää, paitsi että se piti varsin hyvin otteessaan. Valitettavasti kätköpaikat olivat niin kaukana Salzburgin keskustasta, että puolentoista päivän oleskelun aikana en lähtenyt niitä etsimään. Otin kuitenkin muutaman kuvan kirjan tapahtumiin liittyvistä paikoista.

Hohensalzburgin linna näkyy joka puolelle kaupunkia, ja sen kuvia katsellaan kirjassakin. Mozarteumissa Bea ja Florin kävivät etsimässä erästä tärkeää henkilöä. Mozarteumissa on mm. musiikkiopisto. Yhdessä kohdassa Bea, joka on juuri eronnut miehestään, tarkkailee haikeana Florinia, joka kulkee kaupungilla tyttöystävänsä Anneken kanssa. Residenzplatz, Goldgasse ja Gereidegasse vanhassa kaupungissa ovat kulkureitillä.

Theodebertstrasse 13 on yksi kirjan tärkeimpiä osoitteita. Siellä asuu juonen kannalta merkittävä henkilö. Kadun nimestä ja talon numerosta lasketaan kolmannen kätkön koordinaatit. Jälkisanoissa kirjailija pyytää anteeksi talon asukkailta, että on kuvannut talon todellista rumemmaksi. Theodebertstrasse olisi ollut melko lähellä keskustaa, mutta en tullut menneeksi sinnepäin. Sen sijaan liitän loppuun pari Mozart-kuvaa. Salzburg on Mozartin kaupunki enemmän kuin kirjallisuuskaupunki.

Mozarteum
Suihkulähde ResidenzplatzillaUrsula Poznanski: Vii5i
Suomentanut Anne Mäkelä
Atena 2013, 421 s.
Saksankielinen alkuteos FÜNF 2012

8 kommenttia:

 1. Salzburg on kaunis kaupunki. Sinne olisi mukavaa mennä uudestaan. Kirja sen sijaan kuulostaa hieman liian jännittävältä minun makuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salzburg on todella kaunis - ja huomiota herättävän siisti.

   Poista
 2. Salzburg on parhautta!<3 Palaamme sinne aina vain ja asumme hotellissa, joka on niin edullinen, että siellä voi viipyä pidempäänkin. Emme halua sinne turistisesonkina, emme edes aikanaan lasten kansssa, vaan silloin otimme syyslomaan viikon omaa lomaa. Nyt olimme jo yhteensä 3 viikkoa, Salzburgissa
  viisi päivää, Seuraava kerta osuu varmaan myös syksylle, mutta nyt olemme kauemmin.

  Kaipasin tänään niin sen Salzburgilaisen (pää)kadun uuden italialaisen ravintolan mustaa risottoa...Onneksi en tarvitse nyt uutta laukkua, sillä ostan sen aina Salzburgista, siitä sillankulmalta, josta lähdetään vanhaan kaupunkiin ja kadulla suihkulähteet.

  Yksi Oneironikin naisista asui Salzburgissa...

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, kiitos kommentista! Minulle tämä oli ensimmäinen kerta Salzburgissa. Valitettavasti joudumme aina matkustamaan turistiaikaan, koska kaikissa töissä ei voi itse valita loma-aikaansa. Siitä huolimatta nautimme matkasta.

   Oneiron on minulta vielä lukematta.

   Poista
 3. Jännittävä dekkari ja koko sarja, olen lukenut kaikki suomennokseet. Viimeisin on paras!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut tästä sarjasta positiivisia arvioita. Mukava kuulla, että vain paranee!

   Poista
 4. Hieno idea liittää kirja ja kaupunki yhteispostaukseksi. Salzburg näyttää kiehtovalta kaupungilta, jonne voisin itsekin matkustaa joskus. Poznanskin Viiden olen lukenut ja tykkäsin. Seuraava osa Sokeat linnut minulla on kirjastosta lainassa, mutten tiedä ehdinkö sittenkään lukea sitä ennen kotiinpaluuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Idea syntyi itsestään, kun huomasin, että Poznanskin kirjat tapahtuvat Salzburgissa.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.