tiistai 17. tammikuuta 2017

Elena Quiroga: Kastanjapuu

Elena Quiroga (1921-1995) oli espanjalainen kirjailija. Hänet valittiin toisena naisena Espanjan kuninkaalliseen akatemiaan. Hän julkaisi useita romaaneja varsinkin 1950-luvulla, mutta on nykyisin Espanjassakin aika unohdettu. Esimerkiksi blogeista löysin vain pari postausta, mutta ne eivät olleet tästä kirjasta.

Kastanjapuu on sukutarina. Siinä seurataan rikkaan aatelisperheen neljän sukupolven elämää maaseutulinnassa. Neljännen sukupolven edustaja syntyy vuonna 1900. Kastanjapuu ei ole yhteiskunnallinen romaani, mutta loppuvaiheissa 1930-luvulla tuntuu jo tuleva kuohahteleva aika, varsinkin palveluskunnan puheissa.

Erikoiseksi kirjan tekee kertojaratkaisu: kertojana on linnan pihalla kasvava kastanja. Kastanja näkee linnan tornihuoneeseen, joka on kulloisenkin isäntäparin makuuhuone, sekä etupihalle. Kastanjan näkökulma on rajoitettu, vaikka puu tekee päätelmiä näkemästään ja kuulemastaan. Perheen elämä on usein dramaattista ja traagista, mutta ihmiset pysyvät etäisinä.

Suomenkielinen nimi on tietysti ymmärrettävä, mutta espanjankielinen alkuperäinen nimi on La sangre (veri). Kerronnassa korostuu verenperimän osuus ihmiskohtaloissa. Nykyisin puhuttaisiin geeneistä. Kastanjan näkökulmasta ihmisen elämä on kovin lyhyt ja toisteinen, kirjan suvussa lopulta surullinen.
”Ehkä se, mikä jää jäljelle on veri, mahla, joka yhdistää heidät kaikki. Ihmisestä syntyy ihminen, he seuraavat toisiaan peräkkäisissä polvissa ja vaikka he syntyvät eri isistä ja eri äideistä, on veri kuin yhteinen runko, joka heidät ravitsee.”
Mikään suuri lukukokemus Kastanjapuu ei ollut, se oli etäinen ja välillä kuivahko runsaista tapahtumista huolimatta. Oli kuitenkin mielenkiintoista tutustua minulle ennestään täysin tuntemattomaan espanjalaiseen kirjailijaan.

Elena Quiroga: Kastanjapuu
Suomentanut Maija Westerlund
WSOY 1955, 455 s.
Espanjankielinen alkuteos La sangre 1952

**********
Helmet-haasteessa Kastanjapuu sopii kohtaan 26. Sukutarina. Sillä aloitan myös Hyöntesdokumentti-blogin haasteen Frau, Signora & Bibi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.