perjantai 27. tammikuuta 2017

Naisten aakkoset: L

Minun täytyy vähän kiihdyttää Naisten aakkosten julkaisutahtia tässä ja ensi kuussa, koska haluan olla maaliskuun naistenpäivänä aakkosten puolivälissä. Kysymykset taas kerran:
 1. Kuka on suosikkikirjailijasi?
 2. Muutakin kulttuuria on olemassa kuin kirjallisuutta. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?
 3. Kaksi vaihtoehtoista kysymystä (voit tietysti vastata molempiin, jos haluat): a) Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? b) Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille? Tässä myös muut alueet kuin kulttuuri käyvät.
 1. Leena Lehtolainen. Pidän Lehtolaisen kirjoista, ja onhan noita kotiinkin kertynyt. Maria Kallio -dekkareissa viehättää tuttuus, arkinen perhe-elämän kuvaus sekä naisten aseman ja luonnonsuojelun esillä pitäminen. Hilja Ilveskero -sarjan kaikki kirjat olen myös lukenut. Pidin eniten tuoreimmasta. Niitä lukee miehenikin.
 2. Leena Luostarinen. Luostarinen maalasi vahvoja tauluja. Kansallisgallerian kokoelmissa on hänen teoksiaan. Niitä voi ihailla täällä.
 3. b) Lise Meitner. Fyysikko Lise Meitnerin olisi pitänyt saada Nobelin palkinto fission löytämisestä, mutta palkinto annettiinkin hänen työtoverilleen Otto Hahnille. Jos kirjallisuuden Nobel on myönnetty vain harvoille naisille, niin luonnontieteissä palkinnon ansainneet naiset on syrjäytetty lähes kokonaan.
Aiemmin: ABCDEFGHIJ, K.

6 kommenttia:

 1. Naisten syrjiminen tieteen saralla on suuri vääryys, ja kertoo kulttuurihistoriastamme paljon. Luostarinen on hieno nosto L-kirjaimeen. Hänen maalauksissaan on outoa vetovoimaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nähnyt Luostarisen maalauksia luonnossa muutaman kerran. Ne ovat todella vaikuttavia, varsinkin kissaeläimet.

   Poista
 2. Olet ehtinyt jo L-kirjaimeen. Minä juutuin jonnekin, mutta jatkan kyllä aakkosnaisia. Onneksi tämä on mukavan omatahtinen haaste.

  Valinnoistasi Lehtolainen on hyvinkin tuttu, mutta Meitnerista en ole (kai) kuullutkaan. Aina oppii uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän pysyä alun perin suunnittelemassani aikataulussa. Tässähän ei ole mitään aikarajoja, joten sinullakaan ei ole mikään kiire.

   Meitner olisi varmaan tunnetumpi, jos hänelle olisi myönnetty Nobel.

   Poista
 3. Persoonallisia valintoja, joista en tunnista kuin Lehtolaisen nimen, joskaan en ole hänen kirjojaan lukenut. Taiteilija Leenan työt ovat kiehtovia väreiltään ja tunnelmaltaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Seurasin Leena Luostarisen uraa monta vuotta.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.