sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Kenestä nobelisti 2017? Veikkaa ja osallistu arvontaan

Tämän vuoden Nobelin palkinnot jaetaan muutaman viikon kuluttua, lokakuun ensimmäisellä viikolla. Kirjallisuuden palkittu ilmoitetaan torstaina, mutta esimerkiksi viime vuonna vasta viikkoa myöhemmin kuin muiden alojen palkinnonsaajat. Tämän vuoden kirjallisuuden nobelistin tiedämme siis joko 5.10 tai 12.10.

Avaan jo perinteeksi muodostuneen Nobel-veikkaukseni. Tänä vuonna toivon vastausta kahteen kysymykseen:
 1. Kenen toivot/luulet voittavan? Voit antaa kaksi nimeä.
 2. Mitä mieltä olet siitä, että kahtena viime vuotena Nobel-komitea on laajentanut palkitun kirjallisuuden aluetta? Toissa vuonna palkittiin Svetlana Aleksijevitš, joka kirjoittaa dokumenttiromaaneja, ja viime vuonna Bob Dylan rocklyriikasta.
Voit osallistua jättämällä vastauksesi tämän postauksen kommentteihin viimeistään palkinnon myöntämistä edeltävänä päivänä.

Tänä vuonna palkintona ei olekaan nobelistien kirjoja, vaan Suomi 100 -hengessä suomalaista kirjallisuutta:
 1. Minna Canth: Köyhää kansaa, Kauppa-Lopo, Hanna, Lain mukaan, Lehtori Hellmanin vaimo
 2. Pentti Haanpää: Ilmeitä isänmaan kasvoilla (novelleja)
 3. Tove Jansson: Bulevardi ja muita kirjoituksia
 4. Leena Krohn: Hotel Sapiens
 5. Marja-Liisa Vartio: Kaikki naiset näkevät unia.
Jos joku veikkaa nobelistin oikein, hän saa valita kaksi kirjaa. Jos oikein arvanneita on useita, arvon voittajan heidän keskuudestaan. Kaikkien osallistujien joukosta arvon kaksi, jotka saavat valita kumpikin yhden kirjan. Jos kukaan ei osu oikeaan, arvon kolme, jotka saavat valita kirjan.

Vedonlyöjien listoilla ykkösehdokkaat näyttävät olevan samoja kuin jo monena vuonna, esimerkiksi Murakami ja Atwood.

31 kommenttia:

 1. 1. Philip Rothin tai Joyce Carol Oatesin.

  2. Ei kantaa.

  Vartion kirja olisi kyllä kiehtova...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Leena, että osallistut. En ole itsekään lukenut juuri tuota Vartion kirjaa, mutta todella kiinnostaisi.

   Poista
 2. Veikkaan Amos Ozia tai Salman Rushdieta. 2. kysymys: ei jyrkkää mielipidettä tähän. Molemmat mainitsemasi valinnat ovat minusta olleet hienoja, vaikken itse Dylanin musiikista juuri perustakaan. Aleksijevitšin erään suomennoksen luin palkinnon jälkeen, ja se vakuutti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oz ja Rushdie ovat näitä kauan ehdolla olleita. Miksei nyt.

   Poista
 3. Veikataanpa Ngugi wa Thiongoa.

  Mielestäni palkinnon jakolinja on väärä, sillä nykylinjalla palkinnon perusteleminen on hankalaa ja pudottaa palkinnon "arvoa".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, sanon sen nyt tässä sitten: Komppaan Jokkea hänen viimeisessä mielipiteessään.

   Poista
  2. Ngugi wa Thiongo on joissakin vedonlyöjien listoissa aivan ensimmäisenä.

   Poista
 4. 1. Haruki Murakami tai Joyce Carol Oates. Nämä ovat toiveita, molemmille olen peukuttanut useamman vuoden.

  2. Aleksijevitšin voitto oli minusta hieno juttu. Tšernobylista nousee rukous oli vaikuttavaa, joskin todella raskasta luettavaa. Sodalla ei ole naisen kasvoja -teoksen aion myös lukea, olen lukenut siitä monia positiivisia arvioita. Aleksijevitš antaa äänen vaiennetuille. Dylanin voitosta olin hetken innoissani, mutta sitten iski harmitus. Ehkä mielipiteeni johtuu eniten siitä, etten ole Dylan-fani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murakamia ja Oatesia on näissä minun kyselyissäni aikaisempina vuosina kannatettu paljon.

   Poista
 5. 1. Tietysti Chimamanda Ngozi Adichie.
  2. Ei haittaa minkä alan kirjallisuudelle palkinto tulee. Toivon tietysti, että naiskirjailija saisi sen, koska edelleen palkintojen saajissa on harmillisen vähän naisia. Mikä sitä akatemiaa oikein vaivaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naisen palkitsemisesta olen kanssasi täsmälleen samaa mieltä.

   Poista
 6. Uskon, että nykyinen akatemia on tietoisempi mies- ja naisjakaumasta ja että tänä vuonna voittaja on nainen. Atwood on ollut kovasti esillä ja ilmastodystopia ajankohtainen sekin mutta toisaalta, akatemia haluaa mielellään yllättää... veikkaan kuitenkin Atwoodia ja toisena olkoon ikuiseksi haaveeksi jäänevä Eeva Kilpi.

  En innostunut Dylanin voitosta, hänelle näitä palkintoja tulee muiltakin foorumeilta.

  VastaaPoista
 7. 1. Philip Roth (veikkaus, ei preferenssi)

  2. Kirjallisuutta sopii ravistella. Sarjakuvanobelisti olisi hyvä veto tähän väliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sarjakuvanobelisti! Sepä olisi todellinen yllätys.

   Poista
 8. Ylempien kommenttien tapaan olen sitä mieltä, että Philip Roth olisi ansainnut jo palkinnon, luultavasti hän ei sitä koskaan saa, sillä viime vuonna sen sai usalainen mies. Kuten ylempänä on mainintoja musiikille on omat palkintonsa, ja suositut artistit saavat radiosoittoa ja rahaa siitä.

  Valkovenäläisen palkinnon saajan ymmärrän kannanotoksi sananvapauden puolelle, kyse oli Pen-aktiivista. Minusta neuvostoajan sotakokemukset ja Tsernobylin kauheus olivat jo tullut ilmi.

  Palkinto luultavasti menee Aasiaan, Afrikkaan tai latinalaiseen Amerikkaan tai naiselle.

  Toivon kuten yllä, että aina ajankohtainen Eeva Kilpi voisi sen saada. Suomalaisista muistaakseni Tua Forsström on noussut veikkailuissa.

  Jos ansioiden mukaan jaettaisiin palkinto, menisi se Philip Rothille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos osallistumisesta ja pohdiskelusta.
   Philip Roth tuntuu tänä vuonna olevan kyselyyni vastanneiden suosikki.

   Poista
 9. Apua, onko taas tämän aika.
  Mennään sillä perinteisellä Adoniksella (vaikka viime vuonna palkittu voidaankin runoilijaksi laskea, joten ei varmana tänä vuonna ole runoilijan vuoro) ja pidetään kakkosena se toinen Murakami, eli Ryu.

  Ja totean yhä että eihän Dylan palkintoa musiikista saanut vaan teksteistä, ja tässä mielessä pitää arvostaa Nobel-raatia rohkeudesta tarkastella monia kirjallisuuden lajeja. Erityisesti tietokirjoilla ansioituneitahan on vuosien varrella ollut muitakin (Russell ja Churchill tulevat mieleen, ja mainitsit joskus jonkun niistä varhaisista tuntemattomammista nobelisteista myös).
  Yhdellä sarjakuvafoorumilla vähän palloteltiinkin jo mahdollisia nimiä kuka sarjakuvatekijä voisi olla edes potentiaalinen ehdokas mutta ei sellaisia nimiä kovin monta tullut esiin (pari kuitenkin), ne alan uranuurtajat jotka ovat samoissa asemissa kuin Dylan omallaan ovat paha kyllä kuolleet melkein kaikki...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ihan tarkoituksella vielä sanonut omaa mielipidettäni esittämästäni kysymyksestä, mutta sen voin todeta, että olet aivan oikeassa huomauttaessasi, että Dylan ei saanut palkintoaaan musiikista.

   Mainitsemiesi lisäksi tietokirjailijoiksi luokiteltavia nobelisteja ovat olleet ainakin historioitsija Theodor Mommsen, jonka erikoisala olivat Rooman keisarit, sekä filosofi Henri Bergson.

   Poista
 10. Haha vahva veikkaus, että voittaja on joku, josta en ole kuullutkaan. No Bob Dylan nyt viime vuonna toki oli tuttu. En usko Atwoodiin, kun ollut niin paljon esillä, MUTTA toisaalta...

  1. Veikkaan silti Atwoodia ja lonkalta Amos Oz.
  2. Kirjallisuuden kenttä on laaja, ja en näe mitään kyseenalaista siinä, että esimerkiksi dokumenttiromaaneja kirjoittava saa palkinnon. Itseasiassa se tuntuu tosi sopivalta. Ehkä viime vuonna vähän mietitytti nämä lyriikat, koska ne on tarkoitus ottaa vastaan muussa yhteydessä, kuin mitä kirjallisuus yleensä (mielestäni). En siis ensimmäisenä toivo palkintoa rocklyriikoita kirjoittavalle, mutta hyvä ehkä ravistella omiakin asenteita tässä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika useinhan palkinnon on saanut joku ei niin tunnettu kirjailija. No, Atwood ja Oz eivät olisi sellaisia.

   Poista
 11. 1. Veikkaan Amos Oz, kuten viime vuonnakin, ja uutena Eeva Kilpi, ihan Suomi 100 hengessä.
  2. Minusta jakolinjat ovat olleet OK, kunhan perinteiset kaunokirjatkin saavat osansa. Dylanin tekstit - no, runous kuin runous. Se, että niihin on sävelletty, eivät mielestäni tee tyhjäksi sitä, että ne ovat Dylanin runoutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amos Oz onkin taas suosiossa. Eeva Kilpi on hieno ehdokas.

   Poista
 12. 1. Veikkaan perinteiseen tapaan Joyce Carol Oatesia ja sitten uutena myös Eeva Kilpeä, koska olisi hienoa, jos voittaja olisi suomalainen nainen ja hän on ollut muidenkin veikkauksissa.
  2. Sillä on puolensa ja puolensa. Minusta lyriikkaan laajentaminen menee ehkä jo liian laajaksi, mutta muuta kuin perinteistä proosaa tai runoutta edustavien kirjailijoiden palkitseminen ei minua häiritse.

  VastaaPoista
 13. 1. Nimeän David Grossman tai Joyce Carol Oates palkinnon saajiksi.
  2. Kirjallisuutta on monenlaista. Kannatan. Ainakin saavutetaan tälläisillä valinnoilla näkyvyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. David Grossmania ei olekaan vielä kukaan muu ehdottanut.

   Poista
 14. 1. Arvaukseni on Sofi Oksanen tai Lionel Shriver. Saahan sitä ihminen uneksua.
  2. Saa laajentua kaikessa rauhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, miksei? Ainahan Nobel-komitea voi yllättää.

   Poista
 15. Veikkaan zimbabwelaista Petina Gappahia, se on toive. Toisena, jos ei sittenkään Afrikka, niin Eurooppa ja Ian McEwan.

  Dylan on minulle vain yksi ääniraita 60-luvulta. Minusta, vaikka onkin runoilija, hänelle annettu kirjallisuuspalkinto meni väärään osoitteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku afrikkalainen voisi hyvinkin olla mahdollinen.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.