keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Börjlindit ja Tuomainen

Kolmas ääni on Cilla ja Rolf Börjlindin dekkarisarjan toinen osa. Olen lukenut ensimmäisen, Nousuveden, ja tässä tapauksessa kannattaa lukea kirjat järjestyksessä. Niin paljon viitataan ensimmäiseen osaan. Päähenkilöt ovat Olivia Rönning ja Tom Stilton. Olivia on juuri valmistunut poliisiksi, mutta ei ole virassa syystä, joka selvisi Nousuveden lopussa. Tom Stilton on entinen poliisi, joka on saamassa elämästä kiinni usean vuoden pohjalla olon jälkeen. Syy hänen elämänsä luisumiseen alamäkeen selviää tässä kirjassa. Olivian ja Tomin lisäksi Börjlindien vakiohahmo on keskusrikospoliisin murhatutkija Mette Olsäter. Kolmas ääni alkaa murhan kuvauksesta. Varsinainen tekotapa selviää vasta kirjan lopussa ja on niin erikoinen, että ei tule mieleenkään tavalliselle ihmiselle, joka ei ole tutustunut netin syviin syövereihin. Muitakin murhia tapahtuu ja juonessa on polkuja huumekauppaan sekä voittoa tuottaviin ”hyvinvointipalveluihin”. Marseillessakin käydään. Kolmannessa äänessä on onneksi (lähes) luovuttu tyylikeinosta, josta valitin Nousuveden yhteydessä eli lauseiden pilkkomisesta pisteillä osiin. Sen sijaan tässä on joitakin yhteensattumia, joiden avulla luodaan jännitystä, mutta jotka eivät ole kovin uskottavia. Siitä huolimatta Kolmas  ääni oli sen verran kiinnostava, että saatan lukea lisää Olivian ja Tomin tutkimuksista, kun taas joskus etsin kirjaa dekkarinälkääni.

Antti Tuomaisen dekkarin Mies joka kuoli alkuasetelma on omaperäinen. Mies kuulee lääkäriltään, että kuolee pian, koska joku on myrkyttänyt häntä pitkän aikaa. Myrkkyä on elimistössä niin paljon, että mitään ei ole enää tehtävissä. Mies, Jaakko nimeltään, omistaa vaimonsa kanssa menestyvän sieniyrityksen Haminassa. He vievät männyntuoksuvalmuskoita eli matsutakeja Japaniin. Tuomionsa kuultuaan Jaakko päättää selvittää, kuka häntä myrkyttää. Toiseksi tehtäväkseen hän ottaa sienifirmansa tulevaisuuden varmistamisen. Jälkimmäisessä onkin tekemistä, koska Haminaan on ilmestynyt kilpaileva yritys, jonka omistajat ovat taustoiltaan varsin epätodennäköisiä yrittäjiksi. Heidän toimintansa on aggressiivista. Jaakon vaimokin alkaa käyttäytyä epäilyttävästi. Mies joka kuoli sisältää tapahtumia, jotka toivat mieleeni joidenkin Coenin veljesten elokuvien mustan huumorin. Kirjassa on myös lempeämpää huumoria esimerkiksi haminalaisten puheenparresta ja printterien toimimattomuudesta (kirjailijalla lienee kokemusta). Suomalainen kesäsää rytmittää tapahtumia alun hiostavalla kuuumuudella ja lopun sateella. Mies joka kuoli oli oikein mukavaa luettavaa. Hyvä dekkari.

Cilla & Rolf Börjlind: Kolmas ääni
Suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom
Schildts & Söderströms 2014, 473 s.
Ruotsinkielinen alkuteos Den tredje rösten 2013

Antti Tuomainen: Mies joka kuoli
Like 2016, 301 s.

4 kommenttia:

 1. Katsoin sen ensimmäisen Nousuveden jaksot ja luin kirjan. Tästäosasta tuli juuri tv-sarja, ja vasta ehkä parissa viimeisessä jaksossa kiinnostukseni heräsi, eli tv:ssä toinen kausi oli huonompi minusta kuin ykköskausi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole katsonut noita tv-sarjoja, mutta hyvä tietää, että ensimmäinen oli parempi.

   Poista
 2. Minä luin nuo Börjlindit putkeen dekkarinnälässäni. Niissä oli jotain, mistä viehätyin ja mihin koukutuin. Dekkari-intoni tosin tulee ja menee, yleensä se tulee vain kerran vuodessa kesäisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas luen dekkareita pitkin vuotta, kun haluan lukea jotakin nopeaa. Kevyitähän dekkarit eivät aina suinkaan ole.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.