sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Katsaus vuoteen 2018

Tarkastelin tapani mukaan, mitä on tullut luetuksi vuoden aikana. Luin 69 kirjaa. Se on tavanomainen määrä. Luen yleensä noin 70 kirjaa vuodessa, esimerkiksi edellisenä vuonna 71. Kirjoista 16 oli dekkareita (vähän vähemmän kuin yleensä), runokokoelmia oli 4 ja tietokirjoja 5. Luinpa yhden elokuvakäsikirjoituksenkin ja Helmet-haasteen innoittamana yhden sarjakuvaromaanin.

Suurin osa kirjoista oli suomalaisia, 28 %. Muista maista luin kirjoja hyvin tasaisesti, kuten viereinen kuva näyttää. Itävaltalaisia kirjoja oli tavallista enemmän johtuen Wieniin suuntautuneesta matkasta.

Ryhmässä 'muut' on kaksi kirjaa Irlannista ja Virosta sekä yksi kirja seuraavista maista: Espanja, Intia, Islanti, Israel, Kanada, Kreikka ja Trinidad.



Yli puolet lukemistani kirjoista lainaan kirjastosta. Ostoksia  on neljännes, mutta ne ovat kertyneet vuosien mittaan, eivätkä ole kaikki vuodelta 2018. Pyydän arvostelukappaleita hyvin harvoin, tänä vuonna en yhtään. Muutama arvostelukappale minulle lähetettiin pyytämättäni.

Vieraskielisiä kirjoja luin harvinaisen vähän, vain kaksi englanniksi ja yhden espanjaksi ja ruotsiksi. Yleensä luen monta kirjaa espanjaksi. Tilanne pitää palauttaa ennalleen ensi vuonna.

Kirjoista 52 % oli naisten kirjoittamia ja 48 % miesten. Prosentit olivat täsmälleen samoja vuonna 2017.

Minua ovat aina kiinnostaneet lukemieni kirjojen ilmestymisvuodet, kuva alla. Vanhoja kirjoja voisi olla enemmänkin, mutta onhan tilastossa sentään viisi 1800-luvun kirjaa.
Mitkä olivat vuoden parhaat lukukokemukset? Vuosi 2018 oli jotenkin tasainen. Seuraavat kolme kirjaa nousevat ensimmäisinä mieleeni:
Kilven runokokoelman olen lukenut aikaisemminkin, vuosikymmeniä sitten, mutta kyllä se teki taas vaikutuksen.

Vuonna 2018 ilmestyneitä kirjoja luin kuusi, mikä on minulle paljon. Lukemistani romaaneista yksikään ei tehnyt kovin suurta vaikutusta. Tässä pitää huomauttaa, että en ole lukenut esimerkiksi yhtään Finlandia-palkintoehdokasta. Tämän vuoden kirjoista minulle paras oli Pallon herruus, professori Vesa Vareksen kirja jalkapallon yhteydestä politiikkaan.


10 kommenttia:

 1. Kivan koosteen olet tehnyt menneen vuoden kirjoista. En ole koskaan miettinyt lukemiani kirjoja näin, esim maittain tai ilmestymisvuosittain. Hyvän määrän kirjoja olet lukenut, minulle kertyi 80 kirjaa. Antoisaa tulevaa lukuvuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen hiukan tilastoihminen, siksi tällainen kooste. Hyvää uutta kirjavuotta sinullekin!

   Poista
 2. Tällaiset tilastokoosteet ovat mielenkiintoisia, varsinkin ilmestymisvuosien mukaan tilastoiminen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ilmestymisvuosia olen seurannut pitkään.

   Poista
 3. Hieno kooste! Maailman mittaajat lainasin loppuvuodesta kirjastosta, mutten sitten ehtinytkään sitä lukemaan. Ensi vuonna kenties uusi yritys... kirjan aihe on tosi kiinnostava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Maailman mittaajat on aivan mainio. Suosittelen.

   Poista
 4. Upea tilastokatsaus tälle vuodelle.
  Linnuntietä on lukulistallani, sain varmaan vinkin sinun postauksestasi. Yllätyin tämän vuoden Finlandia-ehdokkaista, sillä olin jo lukenut kaksi kirjaa ja Hunankin on varauslistalla.
  Ilmestymisvuodet ovat minullekin tärkeitä. Joulukuussa postaamani Pinokkio oli myös ilmestynyt 1800-luvulla.

  Hyvää uutta lukuvuotta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Kirjan ilmestymisvuosi vaikuttaa minusta ihan jo siihen, miten kirjaan suhtautuu.
   Hyvää kirjallista vuotta 2019 sinullekin!

   Poista
 5. Nämä tilastot ovat kiinnostavia ja tykkään aina kun on käytetty taulukoita tai vastaavia selkeyttämään lukuja. Erityisesti kiinnostaa maajakauma. Minun pitäisi vihdoin lukea tuo Ann-Marie MacDonaldin Linnuntietä. Olen siitä paljon hyvää kuullut!

  Oikein kirjaisaa uutta vuotta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Maajakaumaa seuraan, koska yritän lukea muutakin kuin anglosaksista kirjallisuutta, jota käännetään paljon. Linnuntietä suosittelen lämpimästi.

   Hyvää uutta kirjavuotta sinullekin!

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.