sunnuntai 22. maaliskuuta 2020

Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo

Timo Kalevi Forss on kirjoittanut elämäkerran Gösta Sundqvistista, yhdestä suomalaisen rockin suuresta. Tunnen Sundqvistin musiikkia vain radiosoiton kautta eli en ole varsinainen fani. Kirjaa lukiessani huomasin, että radion soittamia suurimpia hittejä on monta ja että niiden sanat ovat hyvinkin tuttuja. Läheisempi suhde minulla on Sundqvistin radio-ohjelmiin, varsinkin Koe-eläinpuistoon, joka on yksi harvoja radio-ohjelmia, jota oikein asetuin kuuntelemaan.

Kirjan rakenne on onnistunut. Leevi and the Leavingsin albumit (ja Aarne Tenkasen myös) käydään läpi kronologisesti. Niiden välissä on analyysiä Sundqvistista säveltäjänä, sovittajana, kirjoittajana ja tuottajana sekä tietoa hänen muusta toiminnastaan. Radio-ohjelmat mainitsin jo edellä. Musiikkiin liittymätön intohimo Sundqvistilla oli jalkapallo. Hänellähän oli oma joukkuekin, Johanneksen Dynamo, joka nousi peräti kolmannelle sarjatasolle.

Sundqvistin persoona tulee myös tutuksi. Kuten kaikki tietävät, Leevi and the Leavings ei keikkaillut, vaan oli puhtaasti levyttävä yhtye. Sundqvist ei myöskään hakenut julkisuutta. Vuonna 1995 hän lopetti haastattelujen antamisen. Siitä huolimatta Forss on löytänyt YLE:ltä ja lehdistä Sundqvistin omia kommentteja, joita kirjassa on runsaasti ja jotka tuovat mukaan Sundqvistin oman näkemyksen monesta asiasta. Tosin katkelmia lukiessa heräsi välillä ajatus, että onkohan Gösta nyt tosissaan.

Minulle kirjallisena ihmisenä Gösta Sundqvist on enemmän sanataiteilija kuin muusikko. Hän sai sanoittajien Juha Vainio -palkinnon jo vuonna 1996. Sundqvist mainitsi suosikkikirjailijoikseen Anton Tšehovin, veijariromaaneita kirjoittaneet Jevgeni Petrovin ja Ilja Ilfin sekä Gabriel García Márquezin. Rumba-lehden haastattelussa Sundqvist puhuu Tšehovin vaikutuksesta tavalla, joka kertoo paljon hänen musiikistaan ja samalla sen suosion syystä.
”Tiettyjä kärjistyksiä täytyy tehdä suuntaan tai toiseen. Mun yksi lempikirjailija on Tshehov, jonka novelleista mä ammennan helvetisti sellaisia fiiliksiä, jotka sopii tähän päivään. Sellaisia aivan mitättömän tuntuisia asioita, joilla on laajempaa syvyyttä. Tshehovilla on just sellaista tragikomiikkaa; koko ajan hymynkare suupielessä, mutta samalla kerrotaan julmia juttuja. Lähtökohtahan on, että musiikillisesti joutuu olemaan varas, ja ehkä niin myös tekstintekijänä.”
Gösta Sundqvistin elämä päättyi sydänkohtaukseen vain 46-vuotiaana. Ahkera mies olisi saanut varmasti vielä paljon aikaan, jos elämä olisi jatkunut.

Voin suositella Forssin kirjaa kaikille Sundqvistin musiikista pitäville, ja miksei muillekin.

Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo
Into 2017, 368 s.

20 kommenttia:

 1. Meillä oli myös Koe-eläinpuisto yhdessä vaiheessa vakiokuuntelussa. Oli se välillä puuduttava räävittömyydessään, mutta välillä myös hillittömän hauska. Ja se Göstan oma rooli siinä sivussa semmoisena mukamas tolkun ihmisenä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Koe-eläinpuisto ei ollut aina hyvä, mutta parhaimmillaan todella hauska.

   Poista
 2. Leevi and the Leavings kuului nuoruuteeni aika olennaisesti joskus lyhyen aikaa, mutta nyt vanhempana en siitä enää niin innostu. Sen merkitys on musiikkimaailmassa on epäilemättä ollut suuri. Tässä on elämäkerta, joka saattaa kiinnostaa hyvinkin monia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että varsinkin musikaalisemmille ihmisille kuin itse olen, tässä on paljon mielenkiintoista tietoa esimerkiksi kappaleiden sovituksista.

   Poista
 3. Leevi and the Leavings oli todella tärkeä bändi nuorelle minulle. Sanoituksia ja niiden vivahteita ymmärrän nyt paremmin kuin teininä. Leevin musiikki siis kulkee edelleen mukanani ja sitä kuuntelen toisinaan. Tämän kirjan haluan kyllä ehdottomasti lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kertomasi perusteella tämä kirja on juuri sinulle!

   Poista
 4. Leevi and the Leavings liittyy minulla muistoissa yhteen elämänvaiheeseen, jolloin altistuin Koe-eläinpuistolle välillisesti, vaikka en itse ohjelmaa niin paljon fanittanutkaan. Kirja herättäisi varmasti monia unohdettuja fiiliksiä, samalla tavalla kuin taannoin lukemani Ultra Bra-historiikki teki. Mahdollisesti lukulistalle, muttei ihan sen kärkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eniten tästä saa varmasti irti, jos on omakohtainen suhde Sundqvistin musiikkiin.

   Poista
 5. Leevi and The Leavings oli yhtye, jonka kappaleet kolahtivat. Gösta Sundqvistin kirja voisi olla mielenkiintoista lukea, mutta välillä tällaisissa kirjoissa hieman ärsyttää se piirre, että niitä käydään taiteilijan albumeiden kautta.

  Järvenpään Teatterissa olisi ollut tänä keväänä musiikkiesitys yhtyeen rakastetuimmista kappaleista, mutta korona vei tämänkin kulttuuritapahtuman. Toivottavasti syksyllä saavat uudestaan esityslistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järvenpään teatterin suunnitelmia en ollutkaan huomannut. Toivottavasti tosiaan niihin palataan syksyllä. Leevi and the Leavingsin musiikista on mahdollista saada aikaan upea esitys.

   Poista
 6. Kuuntelin pari vuotta sitten Ylen julkaiseman kuunnelman Leeveistä ja se avasi minulle aivan uudenlaisen ikkunan Sundqvistin elämään. Leevien musiikki oli vahvasti läsnä lukioaikoinani kaveriporukassani ja sen ansiosta osaan useammatkin kappaleet aivan ulkoa. Sundqvistin persoona oli kuitenkin jäänyt minulle vieraammaksi ja täytyy sanoa, että kuunnelman perusteella saamani kuva ei ollut kovin imarteleva. Täytyykin jossain vaiheessa yrittää tarttua tähän kirjaan ja katsoa, onko vaikutelma samanlanen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulta tuo kuunnelma meni vähän ohi. Kuuntelin sitä vähän sieltä täältä. Sundqvist ei kirjankaan mukaan ollut mikään helppo persoona, ainakaan työn yhteydessä.

   Poista
 7. Jossakin vaiheessa Leevejä tuli kuunneltua tosi paljon. Göstan kuolema on haikea paikka vieläkin, kuinka paljon meillä voisikaan olla hänen musiikkiaan ja sanoituksiaan ilonamme, jos asiat olisivat menneet toisin. Mutta olihan hän toki valtavan tuottelias. Tämä kirja on lukulistalla, mutta en ole vielä siihen ehtinyt perehtymään. Jossakin vaiheessa varmasti. Kiitos esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, kun kerran tunnet Leevi and the Leavingsin musiikkia hyvin.

   Poista
 8. Luen aika vähän elämäkertoja, mutta tämän kyllä lisään lukulistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en lue kovin paljon elämäkertoja siitä huolimatta, että kun jonkun sellaisen luen, olen yleensä tyytyväinen. Niin tähän Sundqvistinkin elämäkertaan.

   Poista
 9. Jos olisin tyyppiä joka lukee elämäkertoja, tämä menisi lukuun heti. Olen fanittanut Leeviä iät ja ajat, ja muistan vieläkin missä kuulin uutisen hänen kuolemastaan ja miyen surulliseksi se veti. LeeWingsin keikalla olen käynyt, kun ei aitoa päässyt kokemaan ja fiiliksissä oltiin.

  Olen viehättynyt viime aikoina Maustetyttöjen lakonisuuteen. Jotain leevimäistä aistin rivien välistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä Maustetytöistä, vaikka olenkin kuullut heitä vain radiosta.

   Poista
 10. Leevi and the Leavingsin lauluja osasin jossain kohtaa kai ulkoa useampiakin, mutta Gösta Sundqvistin muista puolista en kyllä tiennyt mitään. Mielenkiintoist. Olen kirjaa katsonut vähän "sillä silmällä", mutta vielä en ole tullut siihen tarttuneeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämäkerrasta selviää esimerkiksi, millainen Sundqvist oli levyjä tehtäessä. "Göstaa ei voinut tuottaa."

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.