torstai 11. kesäkuuta 2020

Un-su Kim: Tappajat

Tappajat on eteläkorealainen rikosromaani. Päähenkilö Reseng on salamurhaaja. Toimialan organisointia kuvataan seuraavasti:
”Ironista kyllä, kun kolme vuosikymmentä kestänyt diktatuuri kaatui, kun demokratia eteni harppauksin ja kansakunta valitsi jälleen presidenttinsä äänestämällä, salamurhateollisuus alkoi kukoistaa. Diktatuurin aikakaudella salamurhat olivat hiljaisia operaatioita: niitä toteutti muutama juonija, hallituksen tai armeijan kouluttamat palkkamurhaajat ja pari luotettavaa alihankkijaa. Itse asiassa toiminta oli niin pientä, ettei sitä voinut kutsua toimialaksi. [- -] Se, mikä kiihdytti salamurhateollisuutta, oli uusi demokraattisesti valittu siviilihallinto, joka halusi verhoutua oikeamielisyyden viittaan. Ehkä he kuvittelivat, että heille sallittaisiin kaikenlaiset hämäräpuuhat vain siksi, että hallitus ei ollut yhtä kuin armeija.”
Resengin adoptioisä Vanha Supi järjesti salamurhia. Hänen toimipaikkansa oli kirjasto, josta kukaan ei lainannut mitään. Reseng oli viettänyt lapsuutensa kirjastossa ja siellä hän oli oppinut lukemaan. Hän luki edelleen, mutta sanoi, ettei pitänyt kirjoista, vaan luki vain tappaakseen aikaa.

Vanha Supi on vanhan koulukunnan mies. Alalle on tullut uusia toimijoita, joilla on uudenlaista peitetoimintaa, uudenlaisia suhteita ja ulkomailta tuotettuja halpoja työntekijöitä. Syntyy eturistiriitoja ja alamaailman sota on lähellä. Resengin on valittava puolensa.

Vaikka Tappajissa on väkivaltaisia kohtauksia, siinä on myös filosofinen puoli. Reseng miettii paljon elämäänsä ja sitä, mitä oikeastaan haluaisi elämältä. Hänellä olisi ollut mahdollisuus valita toisin. Nyt hän ei ymmärtänyt, mikä on tärkeää. Vanha Supi sanoi, että roistot eivät mene helvettiin, vaan ovat siellä jo.

Minä pidin Tappajista. Se on erilainen rikosromaani. Erilaisuus tulee itämaisesta tunnelmasta, jota en osaa sen kummemmin määritellä. Kirja on hyvin visuaalinen. Sen kohtaukset heräävät kuviksi, eikä ole mikään ihme, että kirjasta on suunnitteilla elokuva.
Luetut.net
Un-su Kim: Tappajat
Suomentanut Katariina Laurila
Like 2019, 335 s.
Koreankielinen alkuteos vuodelta 2010
Suomennettu englanninkielisestä käännöksestä The Plotters

***********
Maailmanvalloitus-haaste: Etelä-Korea.

6 kommenttia:

 1. Kas, tällainenkin on olemassa, ehkä pitäisi lukea (oma hupinsa on siinä, että lukee vieraista kulttuureista juurikin jotain genreittyneitä kirjoja, että miten niitä genre-elementtejä käsitellään)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysin Tappajat blogista Mummo matkalla. Oli hyvä löytö.

   Poista
 2. Erikoista kyllä - aiheen makaaberiuden huomioonottaen - lukukokemus onnistui suureksi hämmästyksekseni liki herättämään sympatioita ammattitappajaa kohtaan. Melkomoinen taidonnäyte Un-su Kimiltä!
  Genrensä ponteva ja kuvia kumartelematon tulokas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Huomasin tämän kirjan sinun blogistasi.

   Poista
 3. Hirmu hyvä kirja minustakin! Sellainen, jonka voisi lukea uudemmankin kerran. Ei mitään tusinakamaa todellakaan.

  VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.