perjantai 12. kesäkuuta 2020

Robert Galbraith: Silkkiäistoukka

Silkkiäistoukka on J. K. Rowlingin salanimellä Robert Galbraith kirjoittama dekkari. Kaikki tuntuvat nykyisin kirjoittavan sarjoja, ja niinpä tämäkin on yksityisetsivä Cormoran Strikesta kertovan sarjan toinen osa. Ensimmäistä osaa en ole lukenut, mutta se ei haitannut yhtään.

Cormoran Strike on Afganistanin sodan veteraani. Hän on menettänyt sodassa toisen jalkansa, mutta ei välitä huolehtia itsestään, joten jalka proteeseineen aiheuttaa jatkuvasti ongelmia ja haittaa työn tekemistä. Striken etsivätoimistossa on hänen lisäkseen töissä vain nuori Robin Ellacott, joka haluaisi koulutusta alalle, eikä pelkkiä sihteerin tehtäviä. Silkkiäistoukassa Strike käyttää apunaan myös velipuolensa tuttavaverkostoa.

Lähtökohta on kadonnut kirjailija, jonka vaimo pyytää Strikea etsimään miehensä. Kirjailija on kadonnut ennenkin, ja aluksi epäillään hänen vain hakevan julkisuutta, jota hän ei saa mielestään kykyjään vastaavasti. Murhaan kuitenkin päädytään. Murha on tehty epämiellyttävän brutaalisti, mutta onneksi kirjassa ei ollut muuta kovaa väkivaltaa.

Silkkiäistoukka on siinä mielessä perinteinen salapoliisiromaani, että epäiltyjen joukko on rajattu. On kirjailijoita, agentteja ja muita kirjallisuusalan toimijoita, toinen toistaan erikoisempia tyyppejä. Sekä kateutta, paljon kateutta. Rowling tietänee, mistä kirjoittaa.

Kirjallisiin piireihin sijoitettu rikos oli Silkkiäistoukassa parasta. Tyhjäkäyntiä oli jonkin verran eli kirjaa olisi voinut tiivistää.
Luetut.net
Robert Galbraith: Silkkiäistoukka
Suomentanut Ilkka Rekiaro
Otava 2014, 459 s.
Englanninkielinen alkuteos The Silkworm 2014

2 kommenttia:

  1. Kun ykkösluokan kirjailija kirjoittaa kirjailijoista ja kustantajista myös jälki on ykkösluokkaa! Bombyx mori: muheva henkilögalleria ryyditettynä kelpo juonella on tuuhea teos.

    VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.